Föreningsbutiken stängd torsdagen den 15 maj

Detta på grund av uppdatering av bland annat priser. Vi ber er att planera era beställningar till en annan dag.

Kvinna på förvar. Fotograf: Julia Kronkvist

Kunskapshöjande konferens om stöd vid avslag och återvändande

Kunskapshöjande konferens om stöd vid avslag och återvändande

I mars höll Röda Korset en konferens för att diskutera hur regeringens nya återvändandepolitik ser ut och vilka konsekvenser den får för enskildas möjlighet att få ett humant, värdigt och hållbart återvändande.

Frågan om återvändande har växt i den politiska debatten. Vi ser med oro på flera politiska åtgärder och lagstiftning med begrepp som effektivitet, kontroll och tvång.

Med våra erfarenheter av att ge stöd till personer som fått avslag på asylansökan vill vi fördjupa och bredda samtalet om vilken plats mänsklig värdighet, humanitet och hållbarhet ska ha i arbetet med återvändande.  Ett viktigt tillfälle för dialog och kunskapsutbyte med viktiga röster i debatten.

Generalsekreterare Ulrika Modéer och Ezekiel Simperingham från ICRC började med att berätta om rörelsens arbete för att ett återvändande ska vara tryggt och frivilligt. Idag är runt 38 miljoner människor på flykt. Det är därför avgörande att ett ha ett holistiskt synsätt i arbetet med att erbjuda stöd till personer som återvänder till sina hemländer. Det är viktigt att lära från varandra i rödakorsföreningarna, säger Zekiel Simperingham. 

Individen i centrum

Röda Korset arbetar sedan länge med att ge stöd till asylsökande och personer som får avslag och förväntas återvända. Vi motiverar ingen att återvända utan ger råd utifrån individens situation. Återvändande är inte bara en resa tillbaka utan även det som sker före, under och efter en utvisning. 

Josefin Zeolla, projektledare för AMIRA, berättade om behovet av att sätta individen i centrum. Utifrån våra erfarenheter leder tvångsåtgärder, kontroll och effektivisering sällan till hållbarhet för individen. Har man fått avslag måste man få tid att fundera över sin framtid, och förstå sina alternativ och konsekvenser. 

– Vi kan bidra till att stärka migranters egenmakt genom information och stöttning så att de kan ta egna informerade beslut. Många befinner sig i sorg och en känsla av kris och mår dåligt. Vi är flera civilsamhällesorganisationer som drar ett tungt lass för att stötta dessa individer, inte bara Röda Korset, berättar Josefin. 

Annika Linberg från Göteborgs universitet gav goda exempel från andra delar av Europa där man inte valt tvångsåtgärder för återvändande.

– Som forskning också visat är förberedelse och en god ekonomisk och psykosocial situation en bättre förutsättning för vilket beslut man än fattar. De lösningarna existerar framför allt i Europa i dag på lokal nivå, inte så mycket på nationell nivå, säger Annika Lindberg. 

Effektivt återvändande

Anders Hall, statssekreterare hos migrationsministern, menar att effektivitet och kontroll är viktiga för att få ett effektivt återvändandet och för svenska myndigheters trovärdighet. 

Vår tematiska rådgivare inom asyl och migration, Karin Drackner Ödquist, menar däremot att det humana återvändandet handlar om att försöka möta individen i den krisen de står i.

– Tiden är viktig. Man pratar om ett effektivt återvändande men att få förutsättningar och tid att jobba med ett självmant återvändande, att få tid att acceptera och förstå vad det är som har hänt och händer är viktigt, säger Karin. 

Frivilligt återvändande

– Man ska satsa mer på det frivilliga återvändandet men jag ser inga åtgärder som främjar det. Man jobbar med återvändandecenter och Migrationsverkets roll, men det finns inte riktigt förutsättningar att göra det på ett hållbart, humant och värdigt sätt. 

– Ganska lätt går man ifrån individens behov och perspektiv. Det är en komplex fråga och vi har en ganska svår utmaning att hitta sätt som både möter behovet av att ha en reglerad invandring och respekterar den. Samtidigt ska vi minska utsattheten, möta människors behov och bygga tilltro. Vi som möter målgruppen, vad ser vi fungerar och inte fungerar? Om vi börjar i den ändan i stället för att hoppa till tvångsåtgärder och tänka att det ska lösa problemet, avslutar Karin.

Röda Korset fortsätter att arbeta med att ge individuellt stöd till individer som har sökt asyl och fått avslag. Det handlar både om hälsofrämjande insatser som juridiskt och praktiskt återvändandestöd.  Vi fortsätter också vårt viktiga påverkansarbete med att lyfta våra observationer och erfarenheter i dialog med myndigheter och politiker. 

Anders Hall, statssekreterare hos migrationsministern i justitiedepartementet till vänster.
Från vänster till höger: Anders Hall (statssekreterare hos migrationsministern, ), Annika Lindberg (biträdande universitetslektor i offentlig förvaltning, Göteborgs universitet), Henrik Malm Lindberg (biträdande kanslichef, Delegationen för migrationsstudier - DELMI), Karin Ödqvist Drackner (tematisk rådgivare inom asyl och migration) och moderator Alexandra Segerstedt.
GS Ulrika Modeer
Generalsekreterare Ulrika Modéer på konferensen.
Deltagande gäster
  • Anders Hall, statssekreterare hos migrationsminister Johan Forssell  
  • Ezekiel Simperingham, Global Manager Migration and Displacement for the International Federation of Red Cross and Red Crescent Societies (IFRC)
  • Henrik Malm Lindberg, biträdande kanslichef, Delegationen för migrationsstudier (DELMI),
  • Annika Lindberg, biträdande universitetslektor i offentlig förvaltning, Göteborgs universitet
  • Bitte Hammargren, journalist, författare och Mellanösternanalytiker
  • Josefin Zeolla, projektledare för AMIRA III, Röda Korset
  • Karin Drackner Ödquist, tematisk rådgivare inom asyl och migration, Röda Korset
  • Ulrika Modéer, generalsekreterare, Röda Korset.      

Mer om projektet AMIRA III

Inom ramarna för vårt arbete har vi genomfört en rad EU-projekt. Nuvarande projekt AMIRA III (Assisting Migrants in Return and Asylum) finansieras av EU:s asyl-, migrations- och integrationsfond och avslutas i december 2027. Projektet syftar till att utveckla stödet till personer med avslag, sprida kunskap om behov och förbättringsområden och utveckla samverkan på nationell och internationell nivå.

Läs mer om stöd vid avslag och återvändande

EU logga