General-sekreteraren besökte förvaret i Märsta

Från vänster till höger: Martin Ärnlöv (generalsekreterare Röda Korset), Sukrî Demir (enhetschef Migrationsverket), Ann-Sofie Spångberg (frivillig Röda Korset), Hassina Hashi (frivillig Röda Korset), Katarina Tiväng (stabschef Röda Korset) och Ronny Söderlind (larmchef Migrationsverket)

Röda Korset har under de senaste åren kraftsamlat kring sin verksamhet för frihetsberövade, bland annat på förvar. Migrationsverket ser ett stort värde av besöken.

— I Märsta är vi runt 12 frivilliga som turas om att göra besök varje vecka, berättar Hassina Hashi, som är frivilligledare för Södermalmkretsens verksamhetsgrupp på förvaret.

Som en del av Röda Korsets strategiska inriktning gjorde nyligen generalsekreterare Martin Ärnlöv ett besök tillsammans frivilliga på förvaret i Märsta. Inför det träffade de Migrationsverkets ledning.

— Många av dem vi möter på förvar befinner sig i en mycket utsatt situation, berättade Martin efteråt.

När personer tas i förvar ökar oron inför ett återvändande. Förväntningarna på Röda Korsets frivilliga är ofta höga. Vid besök hänvisar de till andra som har sakkunskap om det som kommer upp i samtalen, till exempel Röda Korsets jurister, Migrationsverkets personal eller sjuksköterskan på plats.

— Ofrivillig isolering påverkar människors fysiska och psykiska hälsa. Det är viktigt att Röda Korset har närvaro på alla förvar i Sverige, fortsätter Martin.

Före pandemin hade alla kretsar med förvar i kommunen grupper som erbjuder samtal och aktiviteter på plats. Idag gör Röda Korset besök i Flen, Gävle, Märsta och Mölndal.

Kommentera artikeln

För att kommentera och läsa andras kommentarer behöver du vara inloggad med ditt rödakorskonto. Logga in genom att klicka på figuren högst upp till höger. Vi använder kommentarstjänsten Commento. Innan du loggar in första gången behöver du aktivera ditt rödakorskonto.

Har du en fråga, kontakta Infoservice.

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!