"Inför festligheterna"
Hur kommer det sig att du är inbjuden till Nobelfesten?
– Det är faktisk första gången som jag är inbjuden och i år gör jag det med extra stolthet som Röda Korsets generalsekreterare. Jag är medveten om att vi som organisation har förärats fyra Nobelpris.
Vad tänker du bära?
– För mig är valet självklart: klänning, skor och kappa från en av våra över 260 second hand-butiker. Finns ju ingen anledning att köpa nytt då man kan klä sig vackert och billigare i second hand. Nu får de gå på fest och sen får åtminstone klänningen cirkuleras in i vår second hand igen.
– Långklänningen är i skimrande blått, med guldbrokad och en scarf. Den kanske varit på fest i Blå Hallen förut. Priset kanske var det bästa, inte en krona över 300. Att vår second hand på Lidingö dessutom hade en blå fuskpäls med några decennier – och säkerligen några fester – på nacken, för några hundralappar var ju perfekt.
Ulrika fortsätter:
– Vår partner Efva Attling som samarbetat med oss i 20 år bidrar med smycken. Det var särskilt ett som berörde mig och det är silversmycket Angels som säljs till minne av alla barn vi förlorade i tsunamikatastrofen 2004. I år det ju 20 år sedan och jag vill gärna hedra de drabbade.
Vad betyder den här dagen för dig?
– Jag är särskilt glad att det både är den internationella dagen för att hedra FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna och Nobeldagen. Bägge handlar om att lyfta fram människans rätt till att i frihet utforska och förbättra våra möjligheter till en bättre värld.
– Sedan känns det förstås extra roligt att Röda Korset har belönats med fyra Nobelpris som tillfallit extraordinära människor som kämpar i krig och katastrof. Och det finns likheter mellan Alfred Nobel och Henry Dunant, Röda Korsets grundare. En man och en idé som fått miljontals följare runt om i världen. Båda ville se en fredligare värld, men var och en på sitt sätt. Och vi får inte glömma att bakom Henry Dunant fanns de frivilliga och de var kvinnor.
– Forskare betraktar ju en och samma sak i åratal och ser plötsligt något annat som är av avgörande betydelse. Detsamma gäller oss som humanitär organisation. Henry Dunant tog hand om hundratals skadade efter slaget vid Solferino 1859. Till slut hade tanken fått fäste i honom. Så här kan vi ju inte ha det. Soldaterna dör inte av brist på sjukvårdsutrustning eller mat, de dör för att vi inte har tillräckligt med utbildad personal att ta hand om dem. Detta måste vi ändra på.
Så föddes Röda Korset med sina nationella föreningar och med ett unikt mandat att övervaka Genèvekonventionerna, krigets lagar. Varför är lagstiftning viktig?
– För att skydda civilbefolkningen, sjukvård och hjälparbetare måste vi till exempel hålla jämna steg med utvecklingen av vapen som orsakar stort lidande. Vi måste säkerställa att lagstiftningen för cyberkrigföring omfattas av regler. Det händer mycket inom detta område just nu som vi alla vet. Andra områden är efterforskning och familjeåterförening, för att ta några exempel.
Hur ser du på årets vinnare av fredspriset?
Årets vinnare är den japanska gräsrotsorganisationen Nihon Hidankyo som består av överlevare från atombombsattackerna mot Hiroshima och Nagasaki 1945.
– I ett läge då antalet väpnade konflikter i världen ökar måste vi lyssna extra mycket på deras vittnesmål om vad kärnvapen innebär när det gäller humanitära konsekvenser. Det finns ju ingen som helst möjlighet att sätta in en robust hjälpinsats efter ett sådant anfall. Det akuta lidandet som blir både omfattande och akut. Sedan strålningen som går i arv i generationer och förstör miljön.
– Jag vill å det varmaste gratulera Nihon Hidankyo. Vi var på plats i Hiroshima och Nagasaki för att göra det möjliga i en omöjlig situation 1945.
Hur ska vi hitta kraften att hjälpa?
Nobelfesten i år äger rum vid ett dystert ögonblick i världshistorien. FNs samordningsbyrå för humanitärt bistånd presenterade nyligen en rekordhög siffra över antalet människor som behöver humanitär hjälp för att överleva.
– Jag ser inget alternativ än att kavla upp ärmarna och fortsätta kämpa. Det är, för att citera en annan Nobelpristagare, nämligen Alva Myrdal, alltid för tidigt att ge upp. Men vi måste arbeta tillsammans. Politiken, civilsamhället och näringslivet spelar alla viktiga roller i att möjliggöra förändring och skapa bättre levnadsvillkor, avslutar Ulrika.