Fyra kul nyheter om hållbarhet!

Klimatnyheter hösten 2021

Det händer mycket just nu i arbetet med klimat och hållbarhet inom Rödakors- och rödahalvmånerörelsen, här kommer en kort sammanställning av saker som hänt under sommaren och som är på gång i höst.

Planet:Red – Klimatkonferens för rödakors- och rödahalvmånerörelsen

Den 12-14 oktober anordnar rödakors- och rödahalvmånerörelsen den digitala klimatkonferensen Planet:Red.

Klicka här för att anmäla dig och delta i konferensen

Svenska Röda Korset håller i två workshops, båda den 13 oktober.

13 oktober Kl 11.00-12.30 Green Response Series: Supporting National Societies to be more environmentally sustainable: Barriers and enablers to 'going green' as an institution

13 oktober kl 19.30-21.00 How the Swedish Red Cross and the Bahamas Red Cross responded to the Pandemic and strengthened local community resilience to humanitarian challenges.

Dessutom är Åsa Ander med på ett webinarium och berättar om hur vi jobbar med att minska vårt koldioxidutsläpp, på torsdag 14 oktober kl 11.00-12.30

Konferensen syftar till att diskutera två av vår tids största humanitära utmaningar, klimatkrisen och pandemier, och hur vi som världen största humanitära organisation tacklar dessa på bästa sätt. Konferensen fokuserar därför på tre övergripande teman: Klimatkrisen, Pandemin samt Lokala verksamheter och engagemang. Alla delar av rödakors- och rödahalvmånerörelsen har välkomnats att skicka in förslag på workshops inom något av de övergripande temana, för att dela med sig av kunskap, erfarenheter, innovativa idéer och konkreta tips om hur just de arbetar.

Konferensen är öppen för alla (bortsett från några stängda möten), här finns mer information om konferensen och hur du anmäler dig: 

Solferino Academy - Planet Red

Åtaganden om klimat och miljö för humanitära organisationer

Under sommaren presenterade Rödakors- och rödahalvmånerörelsen sitt ”Climate and Environment Charter for Humanitarian organisations” med åtaganden inom klimat och miljö.

Dokumentet är framtaget av och för humanitära organisationer och sänder en stark signal om att vi har en viktig roll i klimatkrisen. Humanitära organisationer måste dels finnas där för att hjälpa personer att anpassa sig till klimatförändringarna, och vi måste även se till att bli mer hållbara i vårt eget arbete. Svenska Röda Korset har varit med i arbetet att ta fram dokumentet och signerade det under sommaren. Just nu tittar vi på hur de sju åtagandena i chartern kan synkas med vårt pågående hållbarhetsarbete, och handlingsplan för hållbar utveckling, och var vi behöver ta fram nya mål att rapportera på gentemot chartern.

Uppföljning av Riksstämmans hållbarhetsbeslut

På Riksstämman i maj togs många viktiga beslut om hållbarhet. På styrelsemötet den 1 oktober kommer Svenska Röda Korsets nya styrelse fatta beslut om hur dessa tas vidare och följs upp på bästa sätt.

Vår nuvarande handlingsplan för hållbar utveckling, från 2019 är fortfarande ett viktigt vägledande dokument i organisationens hållbarhetsarbete, och ska genomsyra alla våra verksamheter. Läs gärna mer om vårt hållbarhetsarbete i Kunskapsbanken, där du även hittar vår handlingsplan och hållbarhetspolicy.

FN:s klimatmöte Stockholm+50

År 2022 är det femtio år sedan FN:s första miljökonferens ägde rum, Stockholmskonferensen 1972. I samband med denna årsdag kommer Sverige stå värd för ett nytt högnivåmöte: FN-mötet Stockholm+50 ”A healthy planet for all – our responsibility, our opportunity" Stockholm+50 äger rum den 2–3 juni 2022 och målet är att mötet ska bidra till att öka takten i genomförandet av de globala hållbarhetsmålen i Agenda 2030 och främja hållbar återhämtning i spåren av pandemin.

Svenska Röda Korset är i kontakt med kansliet som anordnar Stockholm+50 och vi tittar på hur vi kan medverka i mötet, för att bidra till en mer hållbar framtid för vår värld och lyfta fram civilsamhällets viktiga roll i det arbetet.

Kommentera artikeln

För att kommentera och läsa andras kommentarer behöver du vara inloggad med ditt rödakorskonto. Logga in genom att klicka på figuren högst upp till höger. Vi använder kommentarstjänsten Commento. Innan du loggar in första gången behöver du aktivera ditt rödakorskonto.

Har du en fråga, kontakta Infoservice.

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!