Frivilligvård och hållbart engagemang hör ihop

Att vara frivillig inom Svenska Röda Korset handlar inte enbart om att göra skillnad utan också om att ha roligt och utvecklas.

Frivilligvård handlar om vilka förutsättningar en har för uppdraget och hur gruppen tar hand om varandra. Om det satsas lite extra på att få en ny grupp att lära känna varandra och en grupp som varit i gång länge får känna att de utvecklas i sitt uppdrag, kommer det att märkas också i den verksamhet som bedrivs.

 

Att ha rutin för frivilligvård i en verksamhetsgrupp är en viktig grundsten. Särskilt viktigt är det när man har rekryterat in många nya eller gör en omstart av verksamheten. Det har visat sig att verksamhetsgrupper som satsar på frivilligvård, verkar få frivilliga att stanna längre i sitt frivilliguppdrag. En viktig del av frivilligvården, är att stötta när uppdrag kan kännas tuffa. På det sättet säkerställs ett hållbart engagemang för frivilliga i verksamheter.

 

Här följer några tips på olika sätt att stärka frivilligheten. Ni har säkert fler i just er grupp. Prata ihop er i gruppen och planera hur ni kan genomföra det.

 

Teambildning

Det ska vara roligt att engagera sig! Om ni mår bra tillsammans i er grupp kommer frivilliguppdraget att vara mer givande både för er själva och de ni möter i verksamheten. Kom ihåg att inkludera alla i planering och val av aktivitet. Försök hitta på något som alla i gruppen känner sig bekväma med. Gör det som gruppen vill göra, det viktiga är att ni lär känna varandra bättre.

 

Uppföljningssamtal

Att följa upp med samtal är ett viktigt verktyg för dig som är frivilligledare. Om du gör det regelbundet har du möjlighet att ta tag i problem, ge stöd och förbättra verksamheten. Det ger dig också en bra inblick om gruppen behöver få mer kunskap om något eller utbyta erfarenheter med varandra eller andra. I Kunskapsbanken på Rednet finns en mall för uppföljningssamtal.

 

Kompetensutveckling

Ett viktigt sätt att möjliggöra att frivilliga kan utvecklas är att ordna gemensam kompetensutveckling för gruppen. Ämnet kan vara mer eller mindre direkt kopplat till frivilliguppdraget. Utgå från gruppen och vad ni vill lära er mer om. Det behöver inte betyda att ordna en kurs, det kan vara lika givande att se en film eller läsa en bok på ämnet ni är intresserade av och diskutera den i gruppen efteråt.

 

Tid att umgås

Sist med inte minst, frivilligvård behöver inte alltid vara allt för planerat. Ibland räcker det egentligen bara att ni ses och umgås tillsammans i verksamhetsgruppen. Det viktiga är inte vad ni gör utan att ni gör. Att ta hand om varandra och göra trevliga saker är det som får gruppen att känna tillit och trygghet och det kommer att märkas också när uppdragen utförs.

 

Kommentera artikeln

För att kommentera och läsa andras kommentarer behöver du vara inloggad med ditt rödakorskonto. Logga in genom att klicka på figuren högst upp till höger. Vi använder kommentarstjänsten Commento. Innan du loggar in första gången behöver du aktivera ditt rödakorskonto.

Har du en fråga, kontakta Infoservice.

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!