Fortsätt rapportera verksamhet och hur resultaten används

Hand som antecknar

Tack till er kretsar som rapporterat även under sommaren, en period som för många är en tid för återhämtning. Det är viktigt att så många som möjligt är med och bidrar till att Röda Korset kan visa det viktiga arbete som bedrivs.

Oavsett om du rapporterar flitigt under året eller vet med dig att kretsen missat att rapportera är hösten ett ypperligt tillfälle att fortsätta eller komma igång med verksamhetsrapporteringen.


En månadsvis enkät går ut till krets för att samla resultat från verksamheterna. Den innehåller ett frågepaket om den ordinarie verksamheten som ställs på samma sätt varje månad. Om något i omvärlden sker kan kompletterande frågor ställas.

Så används resultaten nationellt

Det finns givetvis flera anledningar till att rapporteringen är viktig, både lokalt och nationellt. På nationell nivå finns fem huvudsakliga anledningar till att Svenska Röda Korset vill samla in uppgifter om de verksamheter som bedrivs lokalt:

  1. Få en samlad bild av hur kapaciteten ser ut runt omkring i hela landet, bland annat för organisationens krisberedskap.
  2. Få fram nationell statistik som kan användas i kommunikation, påverkan och opinionsbildning.
  3. Möta kraven på återrapportering till externa finansiärer, och tydligare visa varför en gåva eller ett företagssamarbete med Svenska Röda Korset är väl investerade pengar som gör verklig skillnad för människor i utsatta situationer.
  4. Bidra till att federationen får en samlad bild över Röda Korsets/Röda halvmånens insatser globalt.
  5. Ligger till grund för verksamhetsutveckling och direktstöd till krets och utgör ett verktyg för att följa upp våra mål utifrån den strategiska inriktningen. Exempelvis användes resultaten inom Second hand för att se över öppettider under covid-19. Inom verksamhet för hälsofrämjande och social hållbarhet kunde man stötta upp kretsar under Ukrainakrisen.

Läs mer om hur rapporteringen används på nationell nivå i den översyn som genomförts med syfte att analysera kretsarnas verksamhetsrapportering och dess förbättringsmöjligheter.

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!