– Våra 23 000 volontärer är helt avgörande för att Röda Korset ska kunna finnas och verka med sådan bredd på lokal nivå. Det är alla som ställer upp ideellt som gör att vi kan möta humanitära behov över hela landet, säger Tora Törnquist, som jobbar med engagemangsfrågor på Röda Korset.
Tidigare var det vanligt att människor gick med som volontär i en organisation och sedan stannade kvar där i flera decennier. Idag blir det allt vanligare att människor engagerar sig för kortare punktinsatser eller särskilda sakfrågor.
– Man kan kalla det för ”tomtebloss”-engagemang, när många vill hjälpa i en akut kris som vid krigsutbrottet i Ukraina. Eller att man är intresserad i flyktingfrågor och flyttar sitt engagemang mellan olika organisationer som jobbar med det, förklarar Tora.
Viktigt att fånga långsiktigt engagemang
Den här trenden medför både utmaningar och möjligheter. Det krävs mycket resurser att utbilda nya volontärer. Samtidigt är det en viktig styrka att många nya volontärer engagerar sig när krissituationer uppstår.
– När det sker en kris ser vi hur många snabbt mobiliseras och vill engagera sig. Det ger oss en stor möjlighet att agera effektivt på akuta behov, säger Tora.
En viktig fråga för Röda Korset är att hitta sätt att få dessa volontärer att fortsätta engagera sig även efter krisen.
Tora fortsätter:
– Om många fler vill hjälpa till vid en specifik kris än vad vi har behov för, vid en skogsbrand till exempel, behöver vi vara kreativa och erbjuda andra uppdrag. Den som är bra på att köra lastbil kan också vara en jättebra resurs för att sköta logistiken i en second hand-butik till exempel.
Ökad vilja att hjälpa lokalt
En annan tydlig förändring är att allt fler vill hjälpa till där de bor, med problem de möter i sin vardag. Skillnaderna mellan den som hjälper och den som behöver hjälp blir allt mindre.
– När det sker skjutningar på gatan utanför vill man kunna göra någonting, som nattvandringar, första hjälpen-utbildningar och aktiviteter för ungdomar. Det kanske inte kommer vara lika tydligt att vi har en specifik målgrupp vi arbetar för, utan i stället är det målgruppen själv som skapar verksamheten. Jag tror att vi kommer se mer av den här trenden framöver, med ett genuint gräsrotsengagemang där man verkligen gräver där man står, säger Tora.
Ett exempel är Röda Korset i Borlänge och Ungdomsförbundet som tillsammans genomfört workshops om psykisk ohälsa för tonårskillar i området Tjärna ängar.
– Dessa initiativ har utvecklats utifrån de behov som boende i området själva har identifierat. Det är ett tydligt exempel på stark lokal förankring och involveringen av de som bor i området för att åstadkomma positiva förändringar.
Nya volontärer
Ett sätt att locka fler volontärer är att göra det lättare att komma i gång direkt, utan att till exempel behöva gå långa utbildningar först.
– Vi vill göra steget så kort som möjligt och låta människor fokusera på det de brinner för. Så bygger vi ett Röda Korset där varje individ känner att deras insats räknas, säger Tora Törnquist.
Du har nu läst en lite längre version av intervjun med Tora som också är med i Röda Korset Magasins stora temareportage "Älskade volontär". I det får du även träffa Gunborg, Faiek, Sebastian och Suzan – och många fler av alla de volontärer som gör viktiga insatser för ett medmänskligare Sverige.