Förtroendevald och frivillig - så blir uppdraget hållbart och berikande

Åtta händer mot varandra

26 000 frivilliga rödakorsare enbart i Sverige och du är en av dem – Heja dig!

Vår organisation och logotyp är välkänd och symboliserar för många tillit och stöd. Många personer söker sig till våra lokaler både regelbundet och vid särskilda situationer. Våra vardagsverksamheter skapar förutsättningar för att personer kan komma till oss också med sin oro. Vi möter oro genom att lyssna utan att värdera eller ta ställning och ger stöd att hålla fast i vardagliga rutiner. På så sätt främjar vi trygghet, lugn, tillit, samhörighet och hopp när personer av en eller annan anledning har det svårt.

Ta stöd i grundprinciperna

Vad kan jag då göra för att uppdraget ska kännas berikande och att jag vill fortsätta med det?

Det är inte alltid lätt att säga att här tar mitt uppdrag slut – men om du lutar dig mot vår organisation och grundprinciperna så kan det vara lite lättare. För det är ju så, alla kan inte göra allt men alla kan göra något och tillsammans kan vi göra en hel del.

Här är några tips på vad som kan göra uppdrag mer hållbara.

Kom ihåg att avgränsa – Var går gränserna för ditt uppdrag – Fördela arbetsuppgifterna i din styrelse eller din verksamhetsgrupp. Lagom ansvar är både utmanande och roligt, medan om känslan att allt vilar på mina axlar bara dränerar energin och lusten.

Att vara frivillig och ge av sin tid till andra är det fundament vår organisation vilar på. Samtidigt är det viktigt att ge något till den som engagerar sig och därför behöver aktiviteterna i styrelsen och verksamhetsgrupperna innefatta även något för dig som ger av din tid. Ta en fika, läs en bok, diskutera en film. Att tillsammans lära nytt eller diskutera aktuella ämnen kan förstärka lusten och viljan i engagemanget.

Läs vidare

Mer information om grundprinciperna och psykosocialt stöd finns i Kunskapsbanken. Råd för att hantera oro och stress finns på vår hemsida. På hemsidan finns också den interaktiva kursen Våga möta, där du kan prova på att möta olika reaktioner

Kommentera artikeln

För att kommentera och läsa andras kommentarer behöver du vara inloggad med ditt rödakorskonto. Logga in genom att klicka på figuren högst upp till höger. Vi använder kommentarstjänsten Commento. Innan du loggar in första gången behöver du aktivera ditt rödakorskonto.

Har du en fråga, kontakta Infoservice.

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!