Förstahjälpare i Skåne övar insats i väpnad konflikt

Kristoffer Larsson redovisar antalet skadade under en MSB övning i oktober 2023

Några dagar efter att stormen Babet drog över södra Sverige samlades ett gäng frivilliga förstahjälpare på Revingehed övningsfält för att delta på samverkansövningen NUSAM23.

​Tillsammans med deltagare från MSB:s Nationella urban sök- och räddningsresurs (NUSAR), räddningstjänst, sjukvård, polis och Försvarsmakt genomförde våra frivilliga insatser under ett scenario med insatser under väpnad konflikt. Syftet med övningen var att låta samtliga resurser öva sin gemensamma kapacitet och utveckla förmågan att samverka med varandra. Våra frivilliga deltog med framgång och fick möjlighet att visa på vilka kompetenser som finns i vår organisation.

Utmanande övningar

Övningen pågick under två dagar med liknande scenarion, men med olika tidsperspektiv. Detta gav det övande möjlighet att lära känna och förstå varandra under första dagen, för att kunna anpassa sig och förbättra samverkan till den andra dagen. Båda dagarna erbjöd en utmanande och ovan miljö för samtliga deltagare med ett påfrestande scenario och nya moment för många. Våra frivilliga förstahjälpare fick ta hand om brännskador, prioritera och förflytta patienter tillsammans med sjukvården och samverka på både inre och framskjuten ledningsplats. Det framgick att det finns många utmaningar i att verka i en så pass osäker miljö som en väpnad konflikt erbjuder. Vi och våra frivilliga i Sverige har ju förmånen att inte verka i den miljön, men samtidigt visade övningen på behovet av att fortsätta öva liknande scenarion.

Lärdomar

Från övningen kan både deltagare och organisationen ta med sig flera lärdomar. En insikt var att vi behöver fortsätta visa alla förmågor och kompetenser vi har som organisation för andra aktörer. Om vi inte syns vet de inte om att vi finns. Så ett viktigt steg för alla kretsar och förstahjälpen grupper är att bygga relationer med andra aktörer. I kriser är samverkan krånglig om aktörerna inte redan är vana att samarbeta med varandra. Efter övningen tar medverkande med nya kontakter och samverkansmöjligheter.

Under utvärderingen av övningen riktades även ett speciellt tack från övningsledningen till Christel Petersen som ordnat samtliga markörer och bidragit genom hela planeringen av övningen. Utan hennes stora insats hade ingen av de övande fått ut samma goda resultat. 

Kommentera artikeln

För att kommentera och läsa andras kommentarer behöver du vara inloggad med ditt rödakorskonto. Logga in genom att klicka på figuren högst upp till höger. Vi använder kommentarstjänsten Commento. Innan du loggar in första gången behöver du aktivera ditt rödakorskonto.

Har du en fråga, kontakta Infoservice.

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!