Allt fler kretsar arbetar aktivt med att sprida livräddande kunskaper. På Rednet hittar du mer information om hur du sprider kunskap i första hjälpen.
Första hjälpen för alla handlar om att hålla korta pass i första hjälpen. Passen anpassas till målgruppen och deltagarna. Metoden passar bra för att informera om första hjälpen till grupper som inte nås på andra sätt. Konceptet lanserades i Sverige 2015.
Året före pandemin fick närmare 2 500 personer information om första hjälpen på detta sätt på många platser runt om i landet. Sedan dess har verksamheten minskat, men finns kvar hos ungefär tio kretsar.
Mer om Första hjälpen för alla i Göteborg
Frivilliga i kretsarna driver verksamheten. Göteborgs rödakorskrets har en aktiv och välorganiserad verksamhet inom Första hjälpen för alla. Frivilligledarna Faiek Afoof och Daniljela Ristic berättar mer.
Båda har varit engagerad i Göteborgskretsen och Första hjälpen för alla i flera år. Tillsammans leder de en grupp på cirka 25 frivilliga informatörer.
Danijela berättar:
Vi vill ge av vår tid och vår kunskap för att göra världen bättre. Vi vill att allt fler kan agera i en nödsituation.
Faiek tillägger:
Vi jobbar för samhällets skull. Jag har en dröm om hur alla, inte bara här i Göteborg, ska kunna första hjälpen.
Faiek har all anledning att vara stolt när han säger: Vi börjar bli jättekända! Vi får fler och fler bokningar!
Passen
Passen är upp till två timmar långa. De anpassar alltid innehåll och genomförande till den grupp de träffar.
Faiek berättar:
Vi träffar olika grupper. Det kan vara föräldrar med små barn, besökare på en matmarknad eller barn och ungdomar på ett scoutläger. Vi begränsar oss inte. Vi möter grupper över hela Göteborg.
Deltagarnas upplevelser
Under passen går informatörerna igenom olika moment. Deltagarna får till exempel öva på att hjälpa en person som satt i halsen och att lägga en medvetslös person på sidan.
Danijela berättar:
Jag upplever att de är väldigt glada att de får möjlighet att lära sig dessa saker. De har roligt och är så tacksamma!
Faiek fortsätter:
De ställer frågor. Det betyder att de är intresserade. De kommer också tillbaka på flera tillfällen! Det vi gör har betydelse för våra deltagare.
Rollen som frivilligledare
Att vara frivilligledare för en stor grupp frivilliga är en utmaning. Danijela konstaterar:
Det är väldigt spännande och ett roligt uppdrag, även om det tar mycket tid. Vi försöker hålla ihop gruppen så gott vi kan och hinner. Vi blir bättre och bättre! Ibland träffas vi bara för att prata, fika och bestämma hur vi ska arbeta tillsammans.
Faiek tillägger:
Vi utvecklas hela tiden, men det går inte alltid så fort som vi önskar. Då behöver vi påminna oss själva att vi alla är frivilliga och inte har all tid vi önskar. Många är unga. En del jobbar eller studerar. En del är nya i uppdraget och inte redo att ta egna uppdrag än. Tyvärr måste vi ibland tacka nej till uppdrag.
Starta Första hjälpen för alla på din krets!
Här är Faieks och Daniljelas bästa tips för att starta verksamheten Första hjälpen för alla:
- Våga börja!
- Rekrytera flera frivilliga, det behövs mer än en person.
- Visa upp er verksamhet, knyt kontakter.
- Kom ihåg att det tar tid att bygga en verksamhet.
- Ha en plan för hur flera frivilliga ska dela på utrusning (dockor etcetera).
- Glöm inte bort att administration tar tid.
Fantisera och dröm stort! Vi har viktig kunskap att dela med oss av, säger Faiek.
Vill du starta Första hjälpen för alla i din krets? Kontakta Utbildningsenheten. Vi ser gärna att fler kretsar jobbar med konceptet, inte minst med prioriterade grupper. Avgörande är att de frivilliga har ett stort och varaktigt engagemang. Läs mer om Första hjälpen för alla.
Röda Korset är en av få aktörer som på olika sätt sprider kunskaper i första hjälpen över hela landet. Att vi kan kombinera lokalt engagemang med centrala resurser som utbildare och ekonomiska medel gör Röda Korset unikt.
I del 1 i artikelserien kan du läsa om kretsen i Ludvika som håller öppna kurser i första hjälpen. I del 2 kan du läsa om Arvikakretsens övingshubb i första hjälpen.
Tillsammans räddar vi liv!