Gällande det försämrade säkerhetsläget

Vid en akut krissituation som en olycka eller en svår händelse kan Röda Korsets krisstödjare kallas in för att ge psykologisk första hjälpen. Bilden är tagen vid en intern krisstödsövning, arrangerad av Röda Korsets lokalföreningar i Stockholmsområdet våren 2023.

Det nya beskedet om säkerhetsläget, med en höjd terrorhotnivå i Sverige, kan komma att orsaka ökad oro hos våra volontärer och dem vi träffar i våra verksamheter. Samtidigt måste vi alltid se till att vi tänker på vår egen och våra deltagares säkerhet.

17 augusti meddelade Säpo att terrorhotnivån i Sverige höjs från förhöjt till ett högt hot. Bakgrunden är ett försämrat läge avseende attentatshot mot Sverige. Detta innebär främst att de myndigheter som ansvarar för Sveriges säkerhet intensifierar sitt arbete.

Säkerhet för frivilliga, deltagare och anställda

Vi måste alltid tänka på vår egen och våra deltagares säkerhet. Du kan läsa mer om hur ni som krets eller du som frivillig kan förbereda er och vid behov anmäla incidenter som sker. Läs mer om säkerhet i Kunskapsbanken.

Du kan även läsa mer om hur vi arbetar med säkerhet inom den lokala krisberedskapen här - Kunskapsbanken

Oro och stress

— Kroppen gör inte skillnad på vilken typ av oro och stress det handlar om, den reagerar på samma sätt. Sen är det individuellt hur starkt vi reagerar på stressen, säger Sara Hedrenius, rådgivare i psykisk hälsa och psykosocialt stöd på Röda Korset. -> Läs hela artikeln hos Svd - Så hanterar du din oro för terrorhotet.

Mer om hur du kan hantera oro och stress - dels för din egen skull men också hur du kan vara ett stöd för människor i din omgivning.

 

Kommentera artikeln

För att kommentera och läsa andras kommentarer behöver du vara inloggad med ditt rödakorskonto. Logga in genom att klicka på figuren högst upp till höger. Vi använder kommentarstjänsten Commento. Innan du loggar in första gången behöver du aktivera ditt rödakorskonto.

Har du en fråga, kontakta Infoservice.

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!