Föreläsning om autonoma vapen och den humanitära rätten

Foto från flygplan

Ta del av Dr. Vincent Boulanins digitala lunchföreläsning måndagen 26 oktober.

2020-talet kommer att bli den ’artificiella intelligensens (AI) och robotikens decennium’. Personliga datorer och internet, som demokratiserades under 2000-talet, har helt ändrat sätten vi jobbar på och hur vi lagrar, hanterar och delar information. Smarta telefoner och sociala medier som uppkom under 2010- talet har helt förändrat hur vi kommunicerar, lär oss nytt och hur vi påverkar varandra. Vad kommer då att hända med AI och robotik under 2020-talet? (Urklipp: Svenska Röda Korsets årsbok i internationell humanitär rätt 2019, sida 41).

Vad innebär den nya teknologin för dagens krigsföring? Och vilka risker kan uppstå för civila och andra personer och objekt som är skyddade enligt den humanitära rätten? Lär dig mer under vår lunchföreläsning med Dr. Vincent Boulanin, som guidar oss igenom det senaste arbetet på området för att förstå hur humanitär rätt relaterar till dessa typer av vapen och vad för skydd som behövs.

Föreläsningen bygger på artikeln i Svenska Röda Korsets årsbok i internationell humanitär rätt 2019 och rapporten Limits on Autonomy in Weapons Systems - Identifying Practical Elements of Human Control av SIPRI och ICRC. Efter presentationen är det fritt att ställa frågor!

När? Måndagen 26 oktober, klockan 12.00 – 12:45

Var? Föreläsningen kommer att hållas på Teams, via denna länk.  

Anslut gärna medan du äter din lunch eller tar din lunchpromenad.

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!