På rednet.rodakorset.se använder vi kakor för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. 

Läsa mer om kakor

"Folkhögskolan gav mig en plats i svenska samhället"

Lynn Al Khatibs, tidigare elev på Röda Korsets Folkhögskola.

– Att plugga på folkhögskola ger dig sammanhang, en tillhörighet och en plats där du kan vara dig själv. Orden är Lynn Al Khatibs, tidigare deltagare på Röda Korsets folkhögskola mellan 2016 och 2018. Första året gick hon kursen Asyl och migration i praktiken (idag har den bytt namn till Migration och social hållbarhet) och andra året läste hon allmän kurs på gymnasienivå.

Lynn kom till Sverige som flykting 2014 och vet det mesta om vad migration och asyl innebär.

– Att söka asyl försätter dig i en situation där du inte har makt över ditt liv och vilka val du vill göra. Du är helt utlämnad till att vänta på besked. Besked som kan dra ut på tiden i många, många år, säger Lynn.

Det var en ren slump att Lynn började plugga på Röda Korsets folkhögskola. En vän såg en annons på Facebook om en kurs i asyl och migrationsfrågor och ansökte åt Lynn. Kursen kom att bli en vändpunkt för henne, säger hon. Det faktum att hon fick börja på skolan, trots att hon inte hade uppehållstillstånd, gjorde att hon kände sig värdefull och fick en plats i Sverige.

Lynn utvecklar sina tankar;

– På skolan kände jag att jag var en del av det svenska samhället och samtidigt fick jag vara stolt över min bakgrund. Diskussionerna i klassrummen tillförde så många perspektiv och förståelse för hur olika man kan se på frågor. Även om du kommer från samma land, har samma religion eller har liknande erfarenheter, kan du ändå ha väldigt olika ingångar till en fråga.

– Undervisningen lärde mig att ha ett kritiskt förhållningssätt, både till källor och till mitt eget tyckande. Jag har fått med mig kunskaper som gör att jag bottnar i frågor, att jag vet vad jag pratar om, hur jag ska söka kunskap och jag känner till mina rättigheter och skyldigheter. Det är så lätt att bli bitter när man upplever att ens liv blir bestulet i det limbo som kan uppstå i asylprocessen. Men skolan gav mig verktyg att omvandla ilskan till praktisk handling och orken att inte falla in i bitterhet.

Nu, efter åtta år, har Lynn fått sitt uppehållstillstånd.

– Självklart är jag glad för det, säger hon, äntligen går det att planera i livet. Men samtidigt, det är så många andra som lever i samma omänskliga situation som jag har gjort. Vi behöver kämpa för att förändra systemet och inte kasta bort människors liv. Det är dyrt för dem de berör, det är dyrt för samhället. Ingen tjänar på att asylprocesserna tar så orimligt lång tid, tvärtom, det skapar bara problem och stora kostnader på alla plan. 

På Röda Korsets folkhögskolas hemsida finns en kort film med intervjuer med Lynn och tre andra deltagare från skolan som berättar om vad det inneburit för dem att få studera på folkhögskola under tiden de varit i asylprocess. Titta gärna på den och diskutera den med människor som du möter. Vilka frågor tycker du är viktigast att vi diskuterar för att förbättra flyktingmottagande, asylprocesser och integration i Sverige?

 

 

 

Kommentera artikeln

För att kommentera och läsa andras kommentarer behöver du vara inloggad med ditt rödakorskonto. Logga in genom att klicka på figuren högst upp till höger. Vi använder kommentarstjänsten Commento. Innan du loggar in första gången behöver du aktivera ditt rödakorskonto.

Har du en fråga, kontakta Infoservice.

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!