Fler vill ta efter succén med elcyklarna

Anne-Marie Löweneke – Kapten för Cykling utan ålder i Nordmaling

Verksamheten funkar – riktigt bra! Det kan man verkligen säga om Cykling utan ålder i Nordmaling som nu förbereder sig inför nästa sommars färder genom samhället. Faktum är att responsen från passagerare och lokalsamhället varit så god att idén nu sprider sig till kretsar runt om i region Norra Norrland.

Allt började med ett statsbidrag till Svenska Röda Korset för att bryta ensamhet hos äldre under Corona-pandemin. En grupp tjänstepersoner fick idén om att göra ett inköp av fem elcyklar från organisationen Cykling utan ålder.

Elcyklarna är specialutrustade för att köra två passagerare framtill, ungefär som en flakmoped med två säten, och kretsar som ville starta verksamheter med hjälp av dem fick skicka in ansökningar. Några av de som nappade på erbjudandet och ansökte om en elcykel var Bjurholm-Nordmalings rödakorskrets, som kom igång med cyklingen i juni förra året (2021).

Under sommaren kunde boende på Tallbackens äldreboende i Nordmaling boka in sig för resor runt i hembygden. Inför nästa säsong har två ytterligare boenden anslutit sig till projektet. Utvärderingen av sommarens verksamhet genomfördes i november och tacksamheten var stor från personalen på boendet.

— Det ger mycket för passagerarna att få komma ut och uppleva miljön och att vara en del av och delta i samhället. Många minnen dyker upp både under cykelturen och efter att man kommit tillbaka till avdelningen. Cykelturerna har skapat nya, givande och meningsfulla relationer både mellan olika passagerare, men även mellan passagerare och piloterna, berättar kapten (frivilligledare) Anne-Marie Löweneke.

Det speciella är hur många nya rödakorsare som varit intresserade av uppdraget som pilot. Man fick draghjälp av lokalmedia i sökandet av piloter.

— Alla piloter förutom en är helt nya i Svenska Röda Korset och de har även dragit ner medelåldern rejält. Vi har tidigare jobbat för att försöka få in unga i föreningen, men först nu kändes det som att vi knäckt koden. Det kan ha att göra med att verksamhetstypen är ny och lätt att relatera till jämfört med andra verksamheter som vi haft. Därför hoppas vi nu kunna utveckla ännu fler verksamheter där unga känner att de kan bidra. Många vill engagera sig, men vet bara inte hur, fortsätter Anne-Marie Löweneke.

— Genom bland annat höstens regionala träffar har intresset för en egen verksamhet väckts hos andra kretsar i regionen. Viljan och kapaciteten för att bedriva verksamheten finns och kvar är bara finansieringen av själva cykeln. Den inledande investeringen i fem elcyklar lönade sig alltså stort, så nu håller vi tummarna för att fler vill stötta denna viktiga verksamhet! Nästa vinter hoppas vi helt enkelt på att fler liknande solskenshistorier ploppar upp från denna landsända, avslutar Anne-Marie Löweneke.

Klicka här för att ladda ner en broschyr om hur Cykling utan ålder fungerar för er som krets.

 

 

 

Kommentera artikeln

För att kommentera och läsa andras kommentarer behöver du vara inloggad med ditt rödakorskonto. Logga in genom att klicka på figuren högst upp till höger. Vi använder kommentarstjänsten Commento. Innan du loggar in första gången behöver du aktivera ditt rödakorskonto.

Har du en fråga, kontakta Infoservice.

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!