Infoservice återgår till ordinarie tider från och med 1:a oktober. Teleöppet-tider blir då vardagar kl. 10-12 och 13-16.

Fem frågor till Lotta Wannholm - en Tjänsteperson i Beredskap

Lotta Wannholm har uppdraget Tjänsterperson i Beredskap

Nu söker vi fler Tjänstepersoner i Beredskap. Är du nyfiken på rollen? Läs om hur Lotta ser på sitt uppdrag.

Vad innebär TiB:ens uppdrag mer konkret?

Som TiB är du Röda Korsets första ingång om det händer en kris i samhället, eller om det skulle hända vår personal något under ett utlandsuppdrag. Du har jour dygnet runt i två veckor, fyra till fem gånger om året, vilket innebär att du ska svara i telefon när det än ringer. Men oftast ringer det inte så mycket. Men det finns ju undantag. Jag var TiB under uppstarten av våra Covid-19 insatser och då ringde det väldigt mycket. Men egentligen tycker jag att den stora delen av att vara TiB är att nyhetsbevaka vad som händer i Sverige, om det inträffar en kris, liten såväl som stor. Om det händer en kris så är det TiB som ska agera på den, genom att kontakta närliggande kretsar, kontakta tjänstepersoner som har kunskap om området eller vad som har hänt. Därefter bistår TiB om möjligt att dra igång en krisinsats.

Berätta om något som hänt när du varit TIB, och hur du agerade

Den största krisinsatsen jag var med att dra igång var under mitt första TiB-pass. Det var vid knivdådet på Enskede Gårds Gymnasium, när en elev blev knivstucken och sedan avled. Då startade vi upp en insats och hade bland annat flera krisstödjare på skolan under flera dagar. Det var fantastiskt att vi kunde agera så snabbt och att vårt stöd verkligen blev uppskattat av både elever och personal på skolan.

Varför skulle du rekommendera någon att bli TIB?

Att vara TiB tycker jag är det mest givande i min tjänst. Du får vara med att sätta igång krisinsatser och bistå människor som på ett eller annat sätt behöver stöd. Du har möjlighet att verkligen följa vad som händer i samhället och det är ett väldigt varierat uppdrag. Ibland är det lugnt och ibland väldigt intensivt.

Vilka erfarenheter kan du få med dig av att vara TIB?

Jättemycket! Förutom trevliga TiB-kollegor så lär du dig om hur Sverige fungerar när det gäller att svara på en kris, vilken kapacitet Röda Korset har, hur vår organisation fungerar och hur vi drar igång en krisinsats. Det är väldigt omväxlande och du får möjlighet att påverka Röda Korsets krisarbete.

Hur påverkar ditt TIB-pass din fritid?

Det påverkar då du hela tiden under ett pass måste vara beredd att svara i telefon och direkt agera om någon kris har inträffat. Men om jag till exempel har något privat engagemang under mitt TiB-pass, så kan jag be någon av mina TiB-kollegor att ta TiB-telefonen under den tiden. Det brukar aldrig vara något problem.

Mer information om uppdraget och intresseanmälan

Välkommen också att ta kontakt med Lotta eller Lasse Lähnn för mer information.

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!