På rednet.rodakorset.se använder vi kakor för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. 

Läsa mer om kakor

Fairtrade utbildade rödakorsare i rättvis handel

Hållbarhetsambassadörernas utbildning i Fairtrade

Coronapandemin har bland annat inneburit att våra hållbarhetsambassadörer behövt boka av sina planerade workshops med kretsar. Tack vare nya digitala lösningar kunde de ändock fortsätta sitt uppdrag, och de har fått möjlighet till kompetensutveckling genom en skräddarsydd digital utbildning hos Fairtrade.

De första att testa utbildningen var hållbarhetsambassadörerna och elever från Röda Korsets Folkhögskola för en mindre pilot. Utbildningen var mycket uppskattad, framför allt från deltagare som tillhör riskgrupper och därför inte kunnat engagera sig på plats inom Röda Korset. Den digitala kompetensutvecklingen är ett bra sätt att kunna fortsätta driva ett viktigt hållbarhetsarbete - inom ramen för social distansering. Utbildningen berörde social, ekologisk och ekonomisk hållbarhet inom rättvis handel. Utöver detta gav den även tillfälle att utöka de tekniska kunskaperna hos deltagarna.

"Det var väldigt givande att få helhetsperspektivet på Fairtrade, jag har förut mest tänkt på bananer men nu förstod jag hur många olika produkter det finns. Jag kände mig upplyft av att se hur hårt människor jobbar för sin försörjning och samtidigt för miljö och mänskliga rättigheter, det gjorde mig nästan rörd", säger Anna Jonsson, en av deltagarna i utbildningen.

Efter utbildningen är nu Röda Korsets hållbarhetsambassadörer även Fairtrade Ambassadörer, något de tar med sig ut i sina olika uppdrag och engagemang inom organisationen. Rättvis handel går hand i hand med Röda Korsets uppdrag att hindra mänskligt lidande och Svenska Röda Korset har därför varit medlemsorganisation i Fairtrade sedan 2004.

 

 

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!