Föreningsbutiken stängd torsdagen den 15 maj

Detta på grund av uppdatering av bland annat priser. Vi ber er att planera era beställningar till en annan dag.

Personer från Röda Korset presenterar vårt arbete och våra erfarenheter. Från vänster: Sallar Amin, sjuksköterska på Röda Korsets vårdförmedling, Kirsten Thielking, kurator på Röda Korsets behandlingscenter i Skellefteå, Johanna Ringdahl, jurist, Camilla Juhlin, jurist, Karin Ödquist Drackner, tematisk rådgivare.

En värdig och hållbar återvändandeprocess

En värdig och hållbar återvändandeprocess

Det finns fem AMIF-finansierade projekt som på olika sätt arbetar med återvändande. Dessa drivs av Röda Korset, Delmi (Delegationen för migrationsstudier), Polismyndigheten och Strömsunds kommun. För att gemensamt belysa olika aspekter av återvändandeprocessen hölls den 3 juni hölls en halvtidskonferens.

Under konferensen diskuterades forskning, fungerande arbetssätt och förbättringsmöjligheter. Under Röda Korsets första presentation deltog en tematisk rådgivare för migrationsfrågor, två jurister, en kurator och en sjuksköterska från AMIRA II-projektet. 

 De berättade om:

  • Utmaningar i respektive roller och för målgruppen. 
  • Hur det fungerar att lyfta frågan om återvändande i olika sammanhang.
  • Vårens workshop i Skellefteå för föräldrar till återvändande och de starka känslor som väcktes av ämnet.  

Som enda organisationen från civilsamhället på konferensen bidrog vi med fokus på individens perspektiv. Vi lyfte utmaningar personer med utvisningsbeslut möter.  

Exempel på detta är:

  • Bristande tillgång till vård och anpassningar för funktionshinder.  
  • Svårt sjuka personer eller personer som inte kan få ett hemlandspass riskerar att leva länge i Sverige utan vare sig uppehållstillstånd eller möjlighet att lämna landet.  

Vi berättade också om Röda Korsets och Röda Halvmånens stöd till personer som återvänder till Irak. 
 

Slutsatser från studie 

Forskaren Henrik Malm Lindberg från Delmi berättade om slutsatser från en AMIF-finansierad studie. Den undersökte vad som påverkade viljan till återvändande och hur man lyckas med återintegration. Studien utgick ifrån intervjuer med personer som återvänt till Afghanistan och Irak.  

Resultaten stämde till stor del överens med de utmaningar som AMIRA II:s jurister identifierat för målgruppen. Exempelvis att många inte förstår varför de fått ett utvisningsbeslut, känner sig orättvist behandlade och hamnar i en utsatt situation efter beslutet.  

Det här visar att våra erfarenheter överensstämmer med forskning, något vi kan ta med oss till vårt påverkansarbete. Det visar också att det är viktigt med den här typen av erfarenhetsutbyte, både för att lyfta vårt perspektiv till myndigheter som arbetar med återvändande och för att få ta del av underlag från andras arbete.   

Genom att många som arbetar med återvändande och som möter målgruppen samlades är vår förhoppning att konferensen ledde till ett ökat lärande som i sin tur leder till ett hållbart, humant och värdigt återvändande.  

 

Om AMIRA II 

Inom ramarna för vårt arbete har vi genomfört en rad EU-projekt. Nuvarande projekt AMIRA II (Assisting Migrants in Return and Asylum) finansieras av EU:s asyl-, migrations- och integrationsfond och avslutas i januari år 2025. Projektet syftar till att utveckla stödet till personer med avslag, sprida kunskap om behov och förbättringsområden samt att utveckla samverkan på nationell och internationell nivå. Här hittar du mer information om arbetet:Stöd vid avslag och återvändande (rodakorset.se) 
 

Tips! Du som möter många individer som riskerar utvisning skriv gärna ut denna broschyr. Vid behov av kontakt med jurist eller återvändande-rådgivare kan ni scanna QR-koden i broschyren och fylla i kontaktformuläret. Där kan personen välja om hen vill bli kontaktad via mejl eller telefon och om personen behöver tolk vid samtalet.  

De fem AMIF-finansierade projekten som arbetar med återvändande är: AMIRA II (Röda Korset), Återvändande som internationell migrationspolitik (Delmi), ARLO II (Polismyndigheten), Verso – Ett samordnat återvändande (Polismyndigheten) och Barn i familj (Resurscentrum, Strömsunds kommun).