En holistisk samverkan inom återvändandet

På bilden är Mikaela Hagan, Josefin Zeolla samt Batool Alokaby på IRCS, Iraqi Red Crescent Society

I april genomfördes en tvådagarsworkshop arrangerad av Svenska Röda Korset tillsammans med Irakiska Röda Halvmånen i Bagdad i Irak.

Syftet med workshopen var att diskutera samverkan utifrån vårt gemensamma uppdrag att ge stöd till utsatta individer och reintegration. Under workshopen deltog ett trettiotal representanter med olika bakgrund från både huvudkontoret och olika regionkontor.

I samverkan med Irakiska Röda Halvmånen kommer vi under projektets gång att erbjuda individbaserat stöd till särskilt utsatta individer i Irak som återvänder från Sverige eller från ett annat EU-land. Stödet baseras på en individuell behovsanalys och kan innebära psykosocialt stöd och rådgivning, humanitärt eller materiellt stöd, hjälp att få tillgång till sjukvård och behandling, utbildning eller att starta företag. Insatserna ska inkludera psykosocialt stöd och vara genusmedvetet och anpassat även för barn. Stödet erbjuds som ett komplement till det reintegrationsstöd som erbjuds via Migrationsverket för de som är i behov av ytterligare insatser.

Om AMIRA II

I många år har vi arbetat med att ge stöd till personer som har fått avslag på asylansökan och står inför ett eventuellt återvändande. Stödet syftar till att lindra och förhindra mänskligt lidande. Nuvarande projekt AMIRA II (Assisting Migrants in Return and Asylum) finansieras av EU:s asyl-, migrations- och integrationsfond och avslutas i januari år 2025. Projektet syftar till att utveckla stödet till personer med avslag, att sprida kunskap om behov och förbättringsområden samt att utveckla samverkan på nationell och internationell nivå.

För vidare information kontakta oss via returnsupport@redcross.se

Kommentera artikeln

För att kommentera och läsa andras kommentarer behöver du vara inloggad med ditt rödakorskonto. Logga in genom att klicka på figuren högst upp till höger. Vi använder kommentarstjänsten Commento. Innan du loggar in första gången behöver du aktivera ditt rödakorskonto.

Har du en fråga, kontakta Infoservice.

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!