På rednet.rodakorset.se använder vi kakor för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. 

Läsa mer om kakor

En gemensam grund - Agneta utbildar i rödakorskunskap

Rödakorskunskap - material

Som rödakorsare är vi budbärare av Röda Korsets idé och grundprinciper. Agneta Hallberg från Falun är en av de frivilliga rödakorsare som använder sig av materialet och utbildar kretsar i sitt närområde.

Rödakorskunskap är en av våra obligatoriska kurser, som med fördel kan repeteras regelbundet. Den strategiska inriktningen säger exempelvis att rödakorskunskap ska genomföras för att tryggt kunna agera utifrån grundprinciperna och vår uppförandekod. 

Ett stort rödakorsengagemang

Agneta Hallberg är numera pensionär men fortfarande frivillig som utbildare och valberederade. Hon har tidigare varit riksstämmoombud och är dessutom nominerad som ombud till året Riksstämma.

- Det som i grunden har engagerat mig i alla tider är mänskliga rättigheter, berättar Agneta. Hon har tidigare varit anställd på Röda Korset och förutom sitt frivilligengagemang i organisationen är hon aktiv och medlem i flertalet intresseorganisationer.

Fler intressen är släktforskning, korsord, pussel och promenader. Hon och hennes man bor i Falun, men tillbringar sommarhalvåret i sin stuga mellan Gagnef och Insjön.

Brett kontaktnät med kretsar i närområdet

I och med sin tidigare anställning har Agneta fortfarande kontakt med många kretsar och antingen kontakter de henne eller hon dem. Vissa kretsar har rekryteringsansvariga som Agneta har dialog med och tillsammans planerar de kontinuerligt utbildningar.

- Som grund utgår jag från powerpointpresentationen som finns på Rednet men jag kompletterar även med någon bild utifrån kretsens behov eller från nyhetsidan på Rednet, säger Agneta. Deltagarna får boken ”Om Röda Korset” och en krets delar ut ”Minnen från Solferino” efter avslutad kurs.

Agneta samarbetar med studieförbundet Folkuniversitet, ett tips hon gärna delar med sig av till andra kretsar.

- Detta möjliggör att jag till exempel kan kopiera, göra utskrifter och åhörarkopior i färg, berättar Agneta.

Digitala möjligheter och utmaningar

Den senaste tiden har utbildningarna skett digitalt. En utmaning då datamognaden varierar.  

- Digitala utbildningar är ett bra alternativ och komplement, men ersätter inte de fysiska träffarna, anser Agneta.

Deltagarna erbjuds också en fortsättning med "Att vara frivillig" med fokus på rättigheter, skyldigheter och möjligheter. Vidare erbjuds även ett tredje tillfälle där vi går igenom det digitala stöd som finns för frivilliga och förtroendevalda. Agneta har även genomfört styrelseutbildning med stadgarna §12 som utgångsläge.

Grundprinciperna som bas

När Agneta utbildar finns grundprinciperna med hela tiden, som en bas i dialog och i gruppdiskussioner. Rödakorskunskapskursen, där grundprinciperna är ett viktigt inslag, skapar som tidigare nämnts en trygghet i rödakorskuppdraget.

- För mig är det viktigt att frivilliga och förtroendevalda har en gemensam grund att stå på och vad det innebär att representera Röda Korset, avslutar Agneta.

 

Rödakorskunskapen finns som webbkurs men för att också möjliggöra och underlätta information/utbildning finns material tillgängligt på Rednet

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!