En färja i nöd

I måndags började det brinna på en färja utanför Gotländska Sandö, med nära 300 människor ombord.

I måndags började det brinna på en färja utanför Gotländska Sandö, med nära 300 människor ombord. 

Här kommer en liten redogörelse för hur vi inom Svenska Röda Korset arbetade i samband med när det började brinna på Stena Scandica.

TiB uppmärksammade händelsen kort efter att den inträffat, och gjorde en första sondering av händelsen och började därefter kontakta kretsar i syfte att skapa en mental förberedelse på att Svenska Röda Korset kan komma att behöva agera om situationen utvecklas negativt.

Först kontaktades Gotland, som direkt aktiverade sin beredskap och därefter togs kontakt med Nynäshamn som började vidta åtgärder. Det rådde under en tid stor osäkerhet kring situation, hamn och evakuering vilket medförde att kretsar i Oxelösund, Oskarshamn, Kalmar, Borgholm också fick ett samtal som handlade om ha beredskap att agera om situationen förvärrades och deras hamnar skulle bli aktuell att ta emot evakuerade.

Västerhaningekretsen fick ett sent kvällssamtal när det stod klart att vi fått information om vilken plats de evakuerade skulle tas till, vilket visade sig vara inom Västerhaninges geografiska upptagningsområde. 

På kvällen började färjan driva fritt mot norra Gotland och då tog räddningsledaren beslut om att evakuera passagerarna, vilket medförde att 30 personer togs med helikopter över till Gotlandsfärjan M/S Visby för vidare transport till Gotland. Där mötte Röda Korset på Gotland upp och stöttade de evakuerade på platsen in mot natten och efterföljande dag. 

Därefter lyckades besättningen få igång el och motorer vilket gjorde att färjan kunde gå för egen maskin till Nynäshamn och där kunde resterande passagerare transporteras vidare till Häringe slott. Rödakorsare fanns i färjeterminalen när de anlände och rödakorsare tog sedan emot på Häringe slott, tillsammans med andra aktörer.

Rednetredaktionen kommer att lyfta upp den här händelsen under de kommande veckorna, så håll utkik på Rednet för mer detaljerad information.

Återigen visar vi alla rödakorsare att Svenska Röda Korset snabbt kan ställa om från vardag till kris, om människor och samhället behöver oss. 

 

 

Kommentera artikeln

För att kommentera och läsa andras kommentarer behöver du vara inloggad med ditt rödakorskonto. Logga in genom att klicka på figuren högst upp till höger. Vi använder kommentarstjänsten Commento. Innan du loggar in första gången behöver du aktivera ditt rödakorskonto.

Har du en fråga, kontakta Infoservice.

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!