Elever på vår folkhögskola gör utställning om klimatflyktingar

Zamzam från kursen Migration och social hållbarhet, tillsammans med en deltagare från kurs i hållbar utveckling, i arbete med att göra i ordning utställningen om Klimatmigration.

”Jag har aldrig tänkt så tydligt på hur klimatförändringarna och miljöproblem världen över är så tätt sammankopplade med humanitära katastrofer”. Så säger Zamzam Abdi, en av deltagarna på kursen Migration och social hållbarhet på Röda Korsets folkhögskola.

Tillsammans med folkhögskolans kurs i hållbar utveckling med inriktning på klimatomställning, har Zamzam och hennes kurskamrater på Migration och social hållbarhet, tagit fram en utställning om klimatflyktingar. I utställningen visar de hur klimatförändringar driver både migration och fattigdom som får ödesdigra konsekvenser. Torkan på Afrikas horn och översvämningarna i Pakistan ger följdverkningar genom undernäring, sjukdomar, förstörda skördar och brutna försörjningskedjor. Kvinnor och barn drabbas extra hårt, då det är flickornas rätt till utbildning som först tas bort och många gifts bort i yngre åldrar när familjernas ekonomi försämras.

På det nyss avslutade FN-mötet i Egypten, COP27, diskuterades just de orättvisa konsekvenserna av klimatförändringarna. Det är världens rikaste som står för de stora utsläppen men de naturkatastrofer som följer slår hårdast mot världens fattigaste länder.

Hittills har vår utsläppsstatistik i Sverige inte räknat med import av produkter som produceras i andra länder (t ex kläder och mobiltelefoner). Inte heller har internationella flygresor räknats med. När detta nu börjar tas med i statistiken så har medelsvensken årliga utsläpp på ca 11-13 ton per år, istället för 6-7 som man räknade med förut. Om vi ställer det mot det utrymme på max 3,5 ton per år, har vi ett omfattande jobb framför oss, både på individ- och strukturell nivå.

Vad vi sällan pratar om är att även Sverige redan idag påverkas kraftigt av klimatförändringarna. Uppvärmningen hos oss, främst längst i norr, går nästan dubbelt så snabbt som i andra länder.

Zamzam vill lyfta hur Migrationskursen verkligen vidgat hennes perspektiv på migrationsfrågor. När hon började tänkte hon att hon mest skulle lära sig om lagar och regelverk. Nu ser hon i stället främst sambanden mellan klimat, miljö, migration och humanitära frågor. Men också svårigheterna med dagens konventioner och internationella överenskommelser som inte alls tar klimatförändringar i beaktande som asylskäl. Både Genève-konventionen och FNs deklaration om mänskliga rättigheter behöver uppdateras, menar Zamzam.

Utställningen om klimatflykt visas på Röda Korsets folkhögskola under de kommande veckorna.

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!