Efter våldsdåden - krisinsatser på tre platser i helgen

Eva Strömberg är insatsansvarig i Kris- och beredskapsgruppen Röda Korset Stockholm Väst

Förra veckan skedde sprängningar och skjutningar på flera platser i landet. I Tynnered i Göteborg samt i Salem och Hässelby i Stockholm var kretsar där med trygghetsskapande krisinsatser.

Under natten till torsdag 16/3 sprängdes ett radhus i Hässelby i västra Stockholm. Eva Strömberg (på bilden), frivilligledare och insatsansvarig för kris- och beredskapsgruppen i Röda Korset Stockholm Väst, agerade snabbt och erbjöd kretsens hjälp. Eva kontaktade stadsdelsförvaltningen som under torsdagen öppnat en så kallad trygghetspunkt i en närliggande fritidsgård. Kommunen ville ha volontärer på fritidsgården så att boende i området kunde komma dit om de behövde prata med någon om det som hänt.

Tillsammans med Kungsholmskretsen bemannade Stockholm Västkretsen insatsen med volontärer och krisstödjare de följande dagarna. Eva berättar att de snabbt förstod att trygghetspunkten redan var tillräckligt bemannad av kommunens personal och att rödakorsvolontärerna skulle göra större nytta genom att röra sig runt i området, så boende och berörda människor fick möjlighet att komma och prata med dem.

– Vi fick mycket positiv respons från samfälligheten för detta, säger Eva. Och det absolut viktigaste för att få i gång en krisinsats är positiva kontakter med stadsdelsförvaltningen. Vi har sedan flera år haft en mycket bra kommunikation med Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning.

Under natten till fredag 17/3 skedde även en explosion i en port till ett flerfamiljshus i Tynnered i Göteborg. För att motverka oro trygghetsvandrade Göteborgskretsens första hjälpen-grupp i Tynnered på lördagskvällen.

Salem drabbades också av ett våldsdåd under förra veckan, en skjutning i ett radhusområde. Även här var rödakorskretsen på tårna och tog snabbt kontakt med kommunen för att diskutera hur Röda Korset kunde hjälpa till. Sara Hommen, ordförande i Salemskretsen, föreslog att de skulle stå i Salems centrum under helgen för att bidra med trygghet. Det förslaget mottogs positivt och volontärer från kretsen var på plats under helgen och hade många bra samtal med boende i Salem. Kretsen ser nu över möjligheten att börja med mer regelbundna trygghetsvandringar i området.

Vill du och din krets också jobba med trygghet och trygghetsvandringar?

Trygghetsskapande arbete behövs både i vardagen och i kris. Vill kretsen starta upp trygghetsskapande verksamheter finns det stöd och hjälp att få. Börja gärna att läsa på Rednet om hur ni kan arbeta med trygghetsskapande åtgärder och trygghetsvandring.

Kommentera artikeln

För att kommentera och läsa andras kommentarer behöver du vara inloggad med ditt rödakorskonto. Logga in genom att klicka på figuren högst upp till höger. Vi använder kommentarstjänsten Commento. Innan du loggar in första gången behöver du aktivera ditt rödakorskonto.

Har du en fråga, kontakta Infoservice.

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!