Infoservice har för närvarande mycket hög belastning i telefon och mejl, vi svarar alla snarast möjligt.

På rednet.rodakorset.se använder vi kakor för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. 

Läsa mer om kakor

Efter kretsstämmorna - möt två nyvalda kretsordföranden

Kretsstämmor har hållits runt om i landet under februari månad och flertalet personer har av medlemmarna valts in på förtroendeuppdrag. De förtroendevalda har det yttersta ansvaret för kretsen och dess verksamhet mellan stämmorna. Här får vi lära känna två kretsordföranden.

Mikael Ringman, ordförande för Malmö rödakorskrets

Mikael, 58 år, är journalist från början men jobbar nu med kommunikationsfrågor på Länsstyrelsen. Han är gift, har två vuxna barn och är intresserad av både natur och kultur.

Mikael kom i kontakt med Svenska Röda Korset under flyktingsituationen år 2015. Men då hittade han inte riktigt sin plats, utan det var först ett par år senare då det behövdes frivilliga i kommunikationsgruppen. Att skriva sig in var ett bra sätt att komma verksamheten nära. 

När Mikael fick frågan om att engagera sig i styrelsen blev han glad och hedrad. Han visste nog inte riktigt vad det skulle innebära, men hoppades att han skulle få en möjlighet att påverka och göra en betydelsefull insats.

- Det är en föränderlig tid vi lever i. Jag upplever det som om värderingar är i rörelse, och att maskorna i skyddsnätet blir allt större. Här känner jag trygghet i att kunna luta mig mot Röda Korsets grundprinciper. Vi står fast, även om annat i samhället svajar, berättar Mikael om Svenska Röda Korset roll i Malmö.

Som ordförande vill han på kort sikt försöka hitta nya sätt att aktivera frivilliggrupper som blivit vilande under pandemin. Och på längre sikt att ytterligare utveckla vårt arbete med socialt hållbara städer.

Jutta Sundborg, ordförande för Lerum rödakorskrets

Jutta Sundborg är nygammal ordförande för Lerum rödakorskrets. Hon fyller 78 år nu i mars och är pensionär. Hennes intressen är familj och vänner, konst, trädgårdsarbete, resor och arbetet för Svenska Röda Korset. Tidigare ägnade hon sig en del åt måleri.

- Jag kom i kontakt med organisationen år 2004 efter en annons i Lerums Tidning. Jag hade blivit änka och behövde komma ut och engagera mig i något meningsfullt. Jag valdes in i styrelsen ganska snart och har haft flera olika förtroendeuppdrag innan jag valdes till ordförande, berättar Jutta.

Röda Korset spelar en viktig roll i Lerum med många sociala verksamheter som vänder sig till olika målgrupper. Juttas mål för kretsen är att hålla vissa verksamheter igång med omsorg och framtidstro och att alla frivilliga ska orka ta sig igenom pandemin. Till hösten hoppas hon att kretsen kan starta upp sina vilande sociala verksamheter som tex. väntjänsten, språkkaféer, systugan och onsdagskafét. Den digitala utvecklingen kan vara till hjälp, men det mänskliga mötet är störst i det arbetet avslutar hon.

Inspireras och öka dina föreningskunskaper

Som förtroendevald, frivilligledare och frivillig kan du delta i digitala moduler med fokus på styrelsearbete, rekrytering, frivilligvård, värderingsstyrt ledarskap och arbetsmiljö.

För mer information och anmälan

 

 

Kommentera artikeln

För att kommentera och läsa andras kommentarer behöver du vara inloggad med ditt rödakorskonto. Logga in genom att klicka på figuren högst upp till höger. Vi använder kommentarstjänsten Commento. Innan du loggar in första gången behöver du aktivera ditt rödakorskonto.

Har du en fråga, kontakta Infoservice.

Fler nyheter

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!