Föreningsbutiken stängd torsdagen den 15 maj

Detta på grund av uppdatering av bland annat priser. Vi ber er att planera era beställningar till en annan dag.

Deltagare på BOCA-workshop i Halmstad.

Efter BOCA är grundprinciperna en större del av kretsens arbete

Efter BOCA är grundprinciperna en större del av kretsens arbete

I Halmstad arbetar kretsen aktivt med att göra Röda Korsets grundprinciper tydligare och mer närvarande i allt de gör. Malin Joleby, som är verksamhetschef i Halmstadskretsen, berättar hur de har använt självskattningsverktyget BOCA för att stärka sitt arbete med grundprinciperna.

Malins resa inom Röda Korset

Malin Joleby började arbeta för Röda Korset 2008 som butikschef i Halmstadskretsens Second hand-butik. Sedan dess har hon tagit på sig nya roller och är idag verksamhetschef -  en  ny roll inom kretsen.

- Jag har älskat att arbeta för den här organisationen sedan start och tänker att jag aldrig kommer att kunna gå tillbaka till ett vanligt arbete. För mig är det avgörande att kunna känna att jag gör skillnad för någon annan. Idag, imorgon, om en vecka eller om ett år.

Grundprinciperna som en kvalitetsstämpel

Malin använder Röda Korsets grundprinciper i många delar av sitt arbete. Bland annat när  hon introducerar nya volontärer, praktikanter eller anställda.

- Grundprinciperna hjälper till att förklara varför vi driver verksamhet, hur vi gör det och vad vi faktiskt förväntar oss av alla som vill jobba med oss. Det ger en kvalitetsstämpel på oss som organisation men också på dig som vill engagera dig.

Så arbetade Halmstadskretsen med BOCA

I oktober 2024 genomförde Halmstadskretsen en BOCA-workshop. Under workshopen diskuterade de vilka styrkor och förbättringsmöjligheter som finns i kretsen. Initialt trodde många att de hade bra koll på grundprinciperna, men samtalen visade att det fanns mer att lära. Malin berättar:

- När vi först skulle svara på huruvida vi tyckte att vår krets har koll på grundprinciperna tänkte vi nog alla att "Javisst det kan vi!" Men ju mer vi pratade och diskuterade desto mer kände vi att "Oj det här behöver vi faktiskt arbeta med!". Väldigt nyttigt och något av en ögonöppnare.

Efter workshopen beslutade kretsstyrelsen att alla aktiva medlemmar skulle repetera sina kunskaper om grundprinciperna. För att göra det anordnade de två workshops.

- Det kan vi verkligen rekommendera. Otroligt uppskattat och något alla deltagare var galet nöjda med. Nyttigt, lärorikt och bra.

Kretsen tipsade också om andra alternativ, som exempelvis:

  • Genomföra webbkursen om grundprinciperna
  • Gå igenom det material som finns på Rednet, som broschyr och quiz.

Målet är att alla aktiva ska ha gått igenom detta material senast sista augusti.

- Det här är ett tydligt mål för hela kretsen och ett sätt att höja oss själva. Vi känner att vi levererar ett bättre resultat på detta sätt. Vi värderar oss själva och vårt gemensamma arbete högre skulle jag säga.

Malin Joleby med material om grundprinciperna.
Deltagare på BOCA-workshop i Halmstad.

Grundprinciperna som stöd i arbetet

Efter BOCA har grundprinciperna blivit en naturlig del av kretsens möten och diskussioner. De används också som stöd för att lösa problem och fatta beslut.  

- Jag kan höra personer som gör kopplingen till grundprinciperna i ärenden eller någon form av diskussion som jag annars inte tror hade hänt. Det blir en lösning på ett problem. Att vända sig till grundprinciperna gör det enklare vid kluriga frågeställningar och när vi ska fatta beslut. Stora som små.

Mer om grundprinciperna

Om du vill lära dig mer om Röda Korsets grundprinciper kan du:

Om BOCA 

BOCA står för ”Branch Organisational Capacity Assessment” och är ett verktyg för att bedöma och utveckla kretsens organisatoriska kapacitet.

Läs mer om BOCA under Kunskap och stöd.