På rednet.rodakorset.se använder vi kakor för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. 

Läsa mer om kakor

Deltagare i Digitala Spåkhörnan i Malmö berättar

När pandemin bröt ut var vi i Malmökretsen snabba att göra Språkhörnan digital. Vi frågade några deltagare vad de tänker om språkträningen i den digitala Språkhörnan.

Sedan flera år tillbaka har vi på Röda Korset en mycket populär Språkhörna på Stadsbiblioteket. Under flera år har omkring 50 personer träffats för att öva svenska på skiftande nivåer. När pandemin slog till under våren, var Stadsbiblioteket snabbt ute med det digitala verktyget Zoom och var ytterst angelägna för att denna verksamhet skulle fortsätta, fast nu digitalt.

Att Språkhörnan har blivit digital, har inneburit både begränsningar och utvecklingar av Språkhörnan. Hadeel från Irak har nu varit i Sverige i ett år. Hon är undersköterska och vill hjälpa främst äldre.

- När jag ska säga något så kommer det inte fram några ord. Jag förstår bra men behöver öva att prata. Mitt största önskemål är att lära mig fler ord.

Akram från Iran har också varit i Sverige i ett år och har letat upp flera olika ställen att öva svenska på. Till exempel har hon och några kompisar som regelbundet träffas för detta.

- Jag har arbetat som apotekare tidigare, för att kunna arbeta som det igen behöver jag kunna flytande svenska.

Både Hadeel och Akram är rörande överens om att de saknar att träffas ansikte mot ansikte. Det har blivit svårare att öva och de är mycket angelägna om att lära sig, tex beskriver de att titta på barnprogram är ett bra sätt att lära sig svenska.

- Det bästa av allt hade varit om vi kunde träffas som vanligt på den riktiga Språkhörnan, säger Hadeel.

Anastasia bor i Ryssland och beskriver sig som en typisk rysk mamma med anställning på universitetet i sin hemstad. Hon har provat flertalet sätt att öva svenska.

- Tiderna som Språkhörnan ligger på fungerar bra, det är olika åldrar på deltagarna och det är intressant att få nya synvinklar. Anastasia fortsätter:

- När jag först hörde om ordet lagom för typ 12 år sen, då trodde jag att det var lite tråkigt och man skulle leva fullt ut. Nu har jag bytt min åsikt och tycker att "lagom" är bäst för tiden som vi befinner oss i. Annars blir man galen med alla möjligheterna omkring sig.

Kristina är psykolog från Makedonien och har bott ett år i Sverige och bor med sambo i Malmö.

- Jag är orolig för Corona och vill inte gå ut så mycket, därför är jag jätteglad för den digitala språkhörnan. Det är små grupper och volontärerna är som lärare som hjälper mycket. Det kunde ha varit ännu fler tillfällen. Jag hoppas på mer! Jag vill lära mig om traditioner och gillar förstå kulturen, även i relation till mitt yrke. I Makedonien pratar man mycket mer om familjen och med barnen. I Sverige om man möter en familj så pratar man om hunden! Något som också är annorlunda i Sverige är att man dricker alkohol till helgen och barnen äter godis till helgen. Jag blir ibland rädd när jag är på Systembolaget och ser vad alla köper mycket.

Joanna kommer från Polen och har bott i Sverige i ett och ett halvt år. Hon beskriver sig som en aktiv kvinna som tränar, vinterbadar och har arbetat som brandman i sitt hemland. Men kärleken arbetar i Lund, så där bor de nu. Även Joanna tar varje tillfälle i akt för att öva sin svenska på flera olika ställen.

- Jag tycker att det fungerar jättebra och gillar det mycket! Jag tycker inte att det är så stora skillnader mellan Polen och Sverige, det är bara 160 kilometer emellan. Fast, i Polen pratar man mer om familjen och träffas oftare. Det är även skillnader i hur ofta man går till kyrkan. Ytterligare en stor skillnad är att i Sverige är man sambo och i Polen är man förlovad och planerar att gifta sig.

Dem vi talar med är överens om att den digitala Språkhörnan generellt är bra, men det finns också en stor längtan att få träffas och pratas vid. Det går någonting förlorat vid det digitala mötet, men det öppnar också upp fler möjligheter att kunna delta oberoende av var man befinner sig.

Läs mer om Språkhörnan på Malmös lokala webbsida

 

 

Kommentera artikeln

För att kommentera och läsa andras kommentarer behöver du vara inloggad med ditt rödakorskonto. Logga in genom att klicka på figuren högst upp till höger. Vi använder kommentarstjänsten Commento. Innan du loggar in första gången behöver du aktivera ditt rödakorskonto.

Har du en fråga, kontakta Infoservice.

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!