Här är vår värld! – Välkommen till digital reserapport från Centralamerika

Bilder från resan till Darién-gapet, Panamá.

Varje dag riskerar tusentals människor allt på den livsfarliga vandringen genom Darién-gapet mellan Syd- och Centralamerika.⁠ I Lajas Blancas i Panama möter vi upp och hjälper med mat, vatten, vård och att kontakta anhöriga.

Generalsekreterare Martin Ärnlöv och migrationsexpert Alexandra Segenstedt besökte området för ett par veckor sedan, bland annat mottagningscentret Lajas Blancas. Där avlöser kanoterna varandra vid flodkanten, 20 flyktingar i varje. Under ett dygn kommer mer än 5400 flyktingar till området. De träffade barnfamiljer, unga par, några äldre, en hel del unga män – bland dem Hugo. Hugo har kommit en lång, lång väg från södra Venezuela. Han har elaka sår på fötterna som måste ses om.


Vår systerförening Panamas Röda Kors kämpar med att ge stöd. Hälsovård, mat och mediciner är centralt. Varje dag renar vi 30 000 liter vatten men det räcker inte. De flyktingar som behöver får också hjälp att kontakta anhöriga och berätta att de är i säkerhet. Men telefontiden måste begränsas till 3 minuter för att så många som möjligt ska kunna höra av sig. Nyligen ändrade USA även reglerna för migranter igen och många kommer förlora hoppet om ett bättre liv.

Hör Martin Ärnlöv och Alexandra Segenstedt berätta mer om sina lärdomar och upplevelser från resan.


Digitalt lunchmöte: 11 november, kl. 12.00-13.00

Länk: https://bit.ly/3DtMiht

Klicka på länken och anslut dig direkt till mötet vid mötestiden.

Kommentera artikeln

För att kommentera och läsa andras kommentarer behöver du vara inloggad med ditt rödakorskonto. Logga in genom att klicka på figuren högst upp till höger. Vi använder kommentarstjänsten Commento. Innan du loggar in första gången behöver du aktivera ditt rödakorskonto.

Har du en fråga, kontakta Infoservice.

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!