Digital lunchföreläsning om kommunikationspåverkan

TV-bilar i Bagdad

I vår årsbok i internationell humanitär rätt lyfter en av författarna frågor om kommunikationspåverkan i sin text.

”De senaste åren har begreppet påverkansoperationer nämnts allt oftare i nyhetsrapporteringen från olika konfliktområden. Begreppet omfattar bland annat spridande av osanningar för att skapa osäkerhet och skräck, kränkande uttalanden för att misskreditera personer samt olika sorters hot och uppmaningar att delta i militära operationer. Dessa typer av handlingar, som syftar till att genom kommunikation påverka personers uppfattningar och beteenden – så kallad kommunikationspåverkan – sker idag i alla typer av kommunikationskanaler, bland annat i sociala medier, i radio och tv, genom myndighetsföreskrifter och genom direktkommunikation såsom offentliga tal eller samtal mellan personer.”

Detta skriver Pontus Winther, forskare i folkrätt vid försvarshögskolan, i hans text i Svenska Röda Korsets årsbok i Internationell humanitär rätt (2019) som lanserades i våras.

Är detta något som den internationella humanitära rätten – som kanske oftast förknippas med skydd mot fysiskt våld – kan skydda oss mot? Och i så fall, hur effektivt är det skyddet?

Ta chansen att lära dig mer och ställa alla dina frågor på vår digitala lunchföreläsning med Pontus Winther!

När: Den 9 september, kl. 12.00-12.45

Var: Föreläsningen hålls via Zoom – gå in via denna länk:
https://redcross-se.zoom.us/j/97920556529  (Meeting ID: 979 2055 6529)

  • Håll utkik under hösten efter flera digitala lunchföreläsningar med några av de som bidragit till vår årsbok Internationell humanitär rätt. Tillsvidare kan du också kolla in filmen som gjordes i samband med lanseringen av årsboken för 2019 - den hittar du här! 

 

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!