Daniel Norman: Grundprinciperna ingjuter mod och handlingskraft

Daniel Norman

Nu kommer årets andra del i vår artikelserie om grundprinciperna, där rödakorsare delar med sig av erfarenheter där grundprinciperna verkat som kompass. Denna gång får vi möta Daniel Norman, Tematisk rådgivare på Nationella avdelningens enhet för Krishantering och beredskap.

Berätta lite om dig själv

Jag bor i Umeå, men kommer ursprungligen från Jämtland och en liten by som heter Grönviken. Trivs allra bäst framför brasan i fäbodvallen i jämtländska fjällen. Samlar på snälla handlingar, som andra gör för andra men som ofta obemärkt passerar förbi, och noterar dem i en alldeles särskilt viktig anteckningsbok.  

Hur ser ditt rödakorsengagemang ut?

Efter en vända utomlands med Försvarsmakten beslutade jag mig från att gå från vapen på bröstet till att krama hjärtat och sinnet med medmänsklig värme i stället. Vilket medförde att jag sökte mig till Röda Korset. Dels utifrån att vår familj var medlemmar sedan jag var liten, dels för de starka rödakorsberättelser som min mormors syster hade från evakueringen av de finska barnen under kriget. Så började jag som frivillig omkring 2005. Kring 2007 blev jag sedan anställd i en krets, där jag arbetat som verksamhetsutvecklare, organisationsutvecklare och verksamhetschef. Sedan 2018 arbetar jag på enheten krishantering och beredskap, dels med frågor som handlar om totalförsvar och våra civil-militära relationer. Jag är också en av sex Tjänsteperson i beredskap. 

Hur har du användning av grundprinciperna i ditt arbete?

Genom åren har de varit vägledande i framför allt samverkansfrågor med andra organisationer. Hur långt kan vi samverka, men ändå behålla vår neutralitet och självständighet? Det kan ibland vara svårt att balansera, och allra helst nu när samhället återigen bygger upp ett totalförsvar. Vi måste värna vår neutralitet. Det är det största skyddet och kraften vi har som organisation för att kunna utföra de uppdrag vi får vid en väpnad konflikt – såsom att besöka krigsfångar, hjälpa till med evakueringar och dela ut nödhjälp. Men även i vardagen, oavsett säkerhetspolitiskt läge, är det här viktigt.

Några händelser du vill dela med dig av där grundprinciperna varit framträdande

Nyligen tänker jag på bilden som kablades ut från Ukraina där den ensamma ICRC-delegaten står med en vit flagga utanför Azovstal i Mariupol (1 maj 2022) då en humanitär korridor etableras och människor kan tas till trygghet. Det är på något vis sinnebilden av att vara neutral, men även målbilden för varför det är så viktigt att vi håller oss neutrala. 

En annan situation var då migranterna kom 2015. Det stora antal aktörer som på buss- och tågstationer och längst med deras färdrutt i Sverige, kraftsamlade för att stötta med det man kunde uppbringa. Hur vår neutrala roll kom att även handla om att samordna andra organisationer – för vi är varken präglade av en politisk eller religiös övertygelse, utan strikt den humanitära.  

En tredje händelse är från ca 2007–2008 där representanter från vår organisation i media framställdes med bild framför en manifestation. Vilket verkligen kunde medföra fara för andra rödakorsare i det land och område som manifestationen handlade om – då vår neutralitet kunde ifrågasättas.

Har du något tips du vill dela med dig av till andra rödakorsare

Minnesregeln "HONSFEU" har räddat mig många gånger, då grundprinciperna har kommit på tal. Minns man dem inte så kan regeln hjälpa en - tro mig! H-O-N-S-F-E-U, är alltså första bokstaven i varje grundprincip, i den ordning de "ska" komma.

Något övrigt du vill tillägga?

Till och från kan människor uppleva att grundprinciperna kan vara hämmande, men de är i mitt tycke precis tvärt om. De ingjuter mod och handlingskraft, då de vägleder en för att kunna agera både akut och långsiktigt. För mig är grundprinciperna den mjuka vadderingen som finns i en trampolinpark inomhus, eller skyddsnätet i störtlopp. Principerna fångar liksom in en, eller lindrar fallet, om man tappar balansen eller om dalskidan tappar fäste. 

 

Mer om grundprinciperna

Mer om grundprinciperna finns att läsa i Kunskapsbanken på Rednet. Där hittar du också tidigare delar i artikelserien.

Kommentera artikeln

För att kommentera och läsa andras kommentarer behöver du vara inloggad med ditt rödakorskonto. Logga in genom att klicka på figuren högst upp till höger. Vi använder kommentarstjänsten Commento. Innan du loggar in första gången behöver du aktivera ditt rödakorskonto.

Har du en fråga, kontakta Infoservice.

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!