På rednet.rodakorset.se använder vi kakor för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. 

Läsa mer om kakor

Corona pausar verksamheten men inte Eva och hennes grupp

Pausade rödakorsvärdar promenerar i Malmö

Varje onsdag träffas en grupp i Pildammsparken i Malmö. Och de är inte vilka som helst, de är pausade rödakorsvärdar på akuten på Malmös största sjukhus. -Träffarna är något att se fram emot, säger frivilligledaren Eva Hellström.

Det började med att Eva och en annan frivilligledare en dag i början av våren satt och spånade tillsammans. De hade nyligen blivit stoppade från sina uppdrag som rödakorsvärdar på akuten på grund av riskerna med coronasmittan och pratade om att det skulle vara roligt att ändå fortsätta träffas. Alla frivilliga i gruppen skulle bjudas med, men det skulle inte vara något anmälningstvång utan den som ville och kunde skulle vara välkommen. Att valet föll på just Pildammsparken berodde på dess centrala läge.

-Och att det finns ett café i parken som har gott om avstånd mellan borden, tillägger Eva.

Uppskattat av de frivilliga 

Sagt och gjort, nu har gruppen träffats fem onsdagar i följd. Träffarna följer samma mönster: först samlas de i parken, sedan blir det en promenad och till slut ett välförtjänt fika. Och det är uppskattat, flera av rödakorsvärdarna återkommer varje vecka. De som inte kan eller vill komma vet att de istället kan ringa till frivilligledarna för att prata en stund. Frivilligledarna har även ordnat en kväll på en grekisk restaurang som har en lagom stor innegård där det är glest mellan borden. Då kom nästan hela gruppen.

Eva upplever att träffarna har stor betydelse för dem som kommer, att få möjlighet att ses och att prata om livet. Onsdagsträffarna planeras fortsätta så länge vädret är vackert och så länge de är avrådda att vara rödakorsvärdar.

-Sjukhuset ska meddela när vi kan komma tillbaka, men jag tror inte det sker i juli eller augusti.

Coronavåren sätter inga stora spår

Vårens avbrott kommer inte att påverka verksamheten i sig, tror Eva, rödakorsvärdarna har tack vare träffarna hållit ihop och hållits uppdaterade och fått gå utbildningar. Men de kommer att behöva rekrytera några nya då de antagligen kommer att ha tappat några rödakorsvärdar den dagen de väl får komma igång igen. Vilket Eva hoppas ska ske i höst.

-Vi saknar akuten och har hört att de saknar oss också. Allihopa längtar efter att komma i gång igen, det har ju blivit en vana!

Fler tips på aktiviteter som lämpar sig i coronatider från andra frivilligledare:

  • Promenad 
  • Picknick
  • Grillträff
  • Quiz som alla kan relatera till, exempelvis om hemorten.
  • Rundvandring i stan
  • Utflykt

 

 

 

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!