Burträskkretsen skapar trygghet vid vaccinationerna

Wiveca Andersson, ordförande i Burträsks rödakorskrets 2021

I Burträsk har kretsen varit aktiva som vaccinationstödjare på ortens hälsocentral sedan i mars. Wiveca Andersson är ordförande och berättar om hur de har engagerat sig i ortens vaccineringsinsatser.

Ni är aktiva som vaccinationsvärdar på hälsocentralen. Berätta lite kort om er insats?

Rent praktiskt så står vi vid ingången och lämnar ut deras hälsodeklaration och kallelse till dos två. I väntrummet tar hälsocentralens undersköterskor hand om dem och slussar vidare till vaccinerande personal. Det här har vi gjort en dag i veckan sedan i början av mars. Det har varit två pass per dag, med en person per pass. Vi är uppbokade fram till mitten av april i den här formen.  Hälsocentralen vaccinerar direkt när de får in vaccin så det är ungefär 90 personer per dag som vi möter. Burträsk är ganska litet samhälle med 4300 invånare.

Hur fick ni kontakt med hälsocentralen? På vems initiativ?

Vi har hjälpt till vid vanliga influensavaccinet ett par gånger, så redan i höstas fick vi frågan från hälsocentralen om vi ville hjälpa till vid en vaccinationsinsats gällande coronavaccin.

Hur såg er verksamhet ut innan pandemin och hur lyckades ni ställa om? Hur fick ni frivilliga?

Vi är en liten krets så till vardags bedriver vi bössinsamling och står på olika marknader och säljer saker och samlar in pengar. All den verksamheten har ju varit pausad i över ett år så vi har haft frivilliga som varit sugna på att göra något. Dessutom är vi bara en per pass så vi behöver inte vara så många.

I Burträsk är invånarna väldigt lojala mot Röda Korset och känner en trygghet att se oss när de får sitt vaccin, så vi har bara fått positiva bemötande när vi står på plats. Under våren 2020 hjälpte till med lite handling till folk som behövde vårt stöd i Burträsk så många känner igen oss.

Andra kretsar som är intresserade av vaccinationsstöd – har ni något tips till dem?

Ta kontakt med den lokala hälsocentralen och erbjud era tjänster! Ni är säkert välkända i bygden och ett socialt stöd är samhället oftast tacksamma mot. Det värsta som kan hända är att ni får ett nej.

 

 

Kommentera artikeln

För att kommentera och läsa andras kommentarer behöver du vara inloggad med ditt rödakorskonto. Logga in genom att klicka på figuren högst upp till höger. Vi använder kommentarstjänsten Commento. Innan du loggar in första gången behöver du aktivera ditt rödakorskonto.

Har du en fråga, kontakta Infoservice.

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!