På rednet.rodakorset.se använder vi kakor för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. 

Läsa mer om kakor

Bli krisredo! MSB:s krisberedskapsvecka 2021

Krisberedskap – Svenska Röda Korset på plats vid skogsbranden i Ljusdal 2018

Varje år genomförs en krisberedskapsvecka av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). Krisberedskapsveckan i år är den 27 september - 3 oktober och MSB:s tema för veckan i år är Demokrati. Sveriges motståndskraft börjar med varje människas eget engagemang i det lilla. Alla kan göra något exempelvis hjälpa till att handla något åt en granne. Om krisen eller kriget kommer behöver vi vara vana vid att hjälpas åt.

Röda Korsets budskap

Vi vill lyfta att en kris drabbas alla olika, och att vi har olika förutsättningar att klara oss. Därför är det så viktigt att var och en är förberedd att klara sig själv till en början, så att samhällets resurser kan gå till dem som behöver det mest. Under detta paraply lyfter vi så klart fram allt det fantastiska jobb som görs runt om i landet hos kretsarna.

Läs mer om hur vi jobbar i kris på vår hemsida

Vad gör Röda Korset under veckan?

Det görs i år ingen större nationell kampanj kring krisberedskap från Röda Korset, men ett enkelt sätt att engagera är att tipsa om hur man kan förbereda sig själv och länka till vår webb, eller uppmana människor att gå våra kurser i t ex första hjälpen. Länka gärna till sidorna här nedan!

Ett förslag på en lokal debattartikel kommer att skickas ut till kretsar. Artikeln lyfter vikten av att allas olika förutsättningar tas med i arbetet inför och under en kris. Förslagsvis skrivs den under av kretsen. Röda Korsets ordförande Anna Hägg-Sjöquist kan också stå som undertecknare tillsammans med kretsordförande. Ta gärna kontakt med era lokaltidningar och försök få den publicerad, för att lyfta den här viktiga frågan! För frågor eller för att få artikeln kontakta Infoservice, info@redcross.se 

Hur kommer kampanjen att synas i våra kanaler?

Det kommer att läggas ut visst material i Röda Korsets sociala medier som gärna kan delas vidare. 

Vad kan kretsen göra?

Se till att era kunder är krisredo. Tex kan ni under veckan duka upp ett "beredskapsbord" på era mötesplatser/i second hand-butiker. Här kan ni skylta och lyfta vad som skulle behövas vid en eventuell kris.

Här finns en lista på saker man kan behöva om krisen kommer och som kan användas till "beredskapsbordet"

Sprid gärna och se till att kretsen blir en del av Krisberedskapsveckan! Använd hashtaggarna #krisberedskapsveckan och #tillsammansikris för att berätta i sociala medier vad ni gör under kampanjen. 

Så här kan ni som krets förbereda er inför en kris

Så här kan du som privatperson förbereda dig


Fler sätt som vi jobbar på i kris

Som en av Sveriges främsta organisationer inom krisberedskap har vi en digital samlingsplats för psykisk hälsa och ohälsa. Här kan du bland annat få stöd vid oro, ångest och sorg samt tips om hur du kan hjälpa andra. Detta material kan både användas externt och internt samt delas till andra aktörer vi samarbetar med, till exempel kommuner. 

Psykologisk första hjälpen

Du möter någon mitt i en kris – vad gör du? Genom psykologisk första hjälpen kan du göra stor skillnad i en akut, svår situation. Här listar vi hur.

 

 

 

Kommentera artikeln

För att kommentera och läsa andras kommentarer behöver du vara inloggad med ditt rödakorskonto. Logga in genom att klicka på figuren högst upp till höger. Vi använder kommentarstjänsten Commento. Innan du loggar in första gången behöver du aktivera ditt rödakorskonto.

Har du en fråga, kontakta Infoservice.

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!