På rednet.rodakorset.se använder vi kakor för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. 

Läsa mer om kakor

Birgitta Lindqvist: ”Jag blev vaccinerad med grundprinciperna”

Birgitta Lindqvist, ordförande i Ludvikakretsen

För att få människor att arbeta mot samma mål krävs organisation, ledarskap och ideologisk kompass.

Att veta varför man gör som man gör och kunna stötta andra i det samma. När vi i rödakorssammanhang pratar om ideologisk kompass refererar vi så klart till rödakors- och rödahalvmånerörelsens viktigaste grundbult: Våra sju grundprinciper.

Att allt vi gör utgår från våra sju grundprinciper. Det är detta som görs oss unika. Att grundprinciperna både är mål, medel och arbetssätt. Någon som har tagit fasta på detta är Birgitta Lindqvist som är ordförande i Ludvikakretsen och även ledamot i Regionråd Mitt. Förutom ordförandeskapet är Birgitta aktiv i flertalet verksamheter som kretsen bedriver.

-Jag får ofta höra från andra att jag tjatar om grundprinciperna och om att vi ett Röda Kors. Men för mig är det viktigt med allas lika värde och genom grundprinciperna tycker jag att det blir verklighet.

Birgitta har länge varit medlem och sedan 2013 förtroendevald först som ersättare i styrelsen, sedan som vice ordförande och 2015 valdes hon som ordförande. Under hela denna tid har hon sett sambanden med att agera och styra kretsen utifrån grundprinciperna.

- Allt hänger ju ihop! Vill man ha mångfald, ja, då måste man arbeta utifrån grundprinciperna, för att alla ska känna sig välkomna. Man skulle kunna säga att jag blivit vaccinerad med grundprinciperna redan som barn, säger Birgitta och skrattar.

Vill du också liksom Brigitta leda och använda grundprinciperna i ditt rödakorsuppdrag?

Nu finns en broschyr som stöd till framför allt frivilligledare att kunna använda i sitt uppdrag, men den är även bra för förtroendevalda och frivilliga. Läs mer i bilagan som finns på sidan för frivilligledare i Kunskapsbanken.

Ett annat tips är att gå den uppdaterade grundkursen för frivilligledare Att leda frivilliga, när den lanseras senare i höst. Där läggs fokus på hur man leder utifrån grundprinciperna vilket ger hållbarhet för både verksamhet och frivilliga.

 

 

Kommentera artikeln

För att kommentera och läsa andras kommentarer behöver du vara inloggad med ditt rödakorskonto. Logga in genom att klicka på figuren högst upp till höger. Vi använder kommentarstjänsten Commento. Innan du loggar in första gången behöver du aktivera ditt rödakorskonto.

Har du en fråga, kontakta Infoservice.

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!