Infoservice har för närvarande mycket hög belastning i telefon och mejl, vi svarar alla snarast möjligt.

På rednet.rodakorset.se använder vi kakor för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. 

Läsa mer om kakor

Bilder från Vita bussarna och Lubeckdetachementet finns i Mediabanken

Vita bussarna

Svenska Röda Korset genomförde två uppmärksammade räddningsaktioner i slutet av andra världskriget.

Under våren 1945 räddades mellan 15 500–17 000 koncentrationslägerfångar och civila genom Vita buss-aktionen. Denna genomfördes i samarbete med Danmark. I juni-juli fördes 9 273 före detta lägerfångar från Bergen-Belsen till Sverige via hamnen i Lübeck. Aktionen benämns Lübeckdetachement, och genomfördes på begäran av UNRRA (United Nations Relief and Rehabilitation Administration).

De digitala bilderna från båda dessa aktioner finns nu tillgängliga för alla i Mediabanken. Många bilder har dessutom kompletterats med mer information. De flesta bilderna har fri användning, men för några krävs det tillstånd. Detta är i så fall angett under Användarvillkor.


I vår Mediabank hittar du främst bilder men även en del rörligt material, annonser, kampanjer och Röda Korset Magasin. Mer information om Mediabanken, länk till inloggningssidan och dokument som Röda Korsets Handbok för bilder samt manualer med steg-för-steg-instruktioner hittar du i Kunskapsbanken.

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!