Besökare vid Helsingborgs lasarett får stöd av frivilliga

Christel Peterson pratar med besökare

Nu har vi rest ett till tält! Från och med 11 maj möts besökare vid Helsingborgs lasarett av våra frivilliga som ger information och stöd för att minska oro.

I vanliga fall har vi rödakorsvärdar vid ett 60-tal sjukhus i landet, så även på Helsingborgs lasarett. Men då många av de ordinarie volontärerna själva ingår i riskgrupper har vi ställt om och anpassat våra verksamheter som stöttar vården.

Tältet som är placerat utanför Helsingborgs lasaretts entré bemannas av frivilliga som finns där för att informera om hur man kan minska sin oro och var man kan få vidare stöd. Dessutom sprider vi Folkhälsomyndighetens information om coronaviruset och covid-19 på 24 olika språk.

– Att kunna få stöd är oerhört viktigt i alla kriser. Alla besökare vid sjukhusen är välkomna att besöka tälten, oavsett om man har tagit sig till sjukhuset på grund av covid-19 eller inte. Det här är ett sätt för oss att stötta sjukvården i denna kritiska period, säger Ylva Jonsson Strömberg, krisberedskapschef på Röda Korset.

Tälten används på ett nytt sätt

Sedan en tid tillbaka finns ett likadant tält nära entrén vid Östra sjukhuset i Göteborg. Tälten har donerats av IKEA, och används vanligtvis som tillfälliga hem eller fältkliniker i flyktingläger. Yngre volontärer som inte ingår i någon riskgrupp har rekryterats och verksamheten pågår nu utanför sjukhusen i anslutning till entrén istället för inne i sjukhusens lokaler.

– På IKEA vill vi bidra till att skapa ett bättre samhälle för de många människorna. Spridningen av covid-19 påverkar oss alla och det känns bra att vi kan hjälpa Röda Korset, tack vare tält från Better shelter, att göra en meningsfull insats i den svåra situation som vi befinner oss i, säger Theres Wirell, Hållbarhetsansvarig IKEA Sverige.

Förutom insatser vid sjukhusen är Helsingborgskretsen även igång med leveranser av mat och mediciner till riskgrupper och läxhjälp för ensamkommande. De frivilliga som deltar i insatsen är utbildade i bland annat psykologisk första hjälpen.

Är ni intresserade av att göra en insats vid ert lokala sjukhus?

För att underlätta finns nu en handbok för rödakorsvärdar i sjukvården under coronakrisen. Du hittar den i Kunskapsbanken 

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!