Behovsanalys om förvar: "Jag är inte kriminell!"

Promenad på förvar.

Under hösten intervjuades deltagare från Migrationsverket, Röda Korset och andra organisationer som gör besök på förvar.

I intervjuerna kom upp flera behov kopplat till aktiviteter, hälsa och vård, juridisk rådgivning och återvändande. Resultatet av intervjuerna är sammanställt i en behovsanalys. 

”Varför behöver jag sitta här? Jag är inte kriminell! Den frågan har jag ofta fått.” berättar en besökare vid intervjun till behovsanalysen om förvar.

Bland förvarstagna är vanligtvis den högsta önskan att bli släppt ur förvar eller få uppehållstillstånd i Sverige. Det händer att förvarstagna blir besvikna när besökare inte kan hjälpa till med det. Förväntningarna på Röda Korset är höga. Då är det svårt att förstå hur ett samtal kan vara till hjälp.

Migrationsverkets anställda som intervjuades vittnade samtidigt om besökarnas lugnande effekt. För förvarstagna är det skönt att få tala med någon som kommer utifrån. Att återuppta besöken var viktigt för alla som deltog i behovsanalysen. Migrationsverket stoppade dessa i mars 2020 på grund av Coronapandemin.

Ett betydande behov som nämndes var olika aktiviteter som vi på Röda Korset redan erbjuder utanför förvar. Sysselsättning ger något annat att tänka på och mening i en svår situation.

”Det som händer människor där är att de bryts ner av denna tristess och denna enformiga vardag.” säger en deltagare i behovsanalysen. Olika kurser, utbildning i första hjälpen och träna engelska ses som positivt. Men det är viktigt att kunskapen kan komma till nytta, oavsett var personen befinner sig – i Sverige eller i hemlandet.

Nästa steg är att hämta in information från förvarstagna. På grund av Corona kunde de inte intervjuas i denna behovundersökning. Förhoppningen är att det ska ske när besöken startar på nytt.

Läs hela behovsundersökningen i Kunskapsbanken: Behov och stöd i förvarsverksamhet

Vad är ett förvar?

Om Migrationsverket eller Gränspolisen bedömer att det finns risk att migranter kommer hålla sig undan eller inte samarbeta vid utvisning kan de i vissa fall fatta ett beslut om förvar. Förvar är ett låst boende som personerna inte får lämna. Det är Migrationsverket som ansvarar för förvar. 

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!