På rednet.rodakorset.se använder vi kakor för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. 

Läsa mer om kakor

Avtackning för frivilliga i vaccinationsinsats i Ljusdal

Marita Avander Bergstedt är ledamot i styrelsen i Ljusdal-Järvsö rödakorskrets.

På söndag, den 10 oktober bjuds samtliga frivilliga som medverkat i vaccinationsinsatsen i Ljusdal till en avtackning. Syftet är både att tacka de som engagerat sig och att rekrytera till fortsatt frivillighet.

Marita Avander Bergstedt är ledamot i styrelsen i Ljusdal-Järvsö rödakorskrets och har under hela vaccinationsinsatsen schemalagt frivilliga och koordinerat kretsens arbete. Under sju månader har 80 volontärer gjort över 2000 frivilligtimmar.

- Alla som gjort minst ett pass kommer att bjudas in till avtackningen. Även sjukvårdspersonal kommer att bjudas in eftersom vi arbetat nära tillsammans och vi blivit som ett gäng. Vi bjuder på tårta och alla frivilliga kommer att få ett diplom att ta med hem. 

Kretsen var även aktiv och mobiliserade många frivilliga under bränderna i Ljusdal 2018. Alla de som då medverkade finns med i en särskild beredskapspärm. Här finns kontaktuppgifter, lite info om var och en om deras kunskap och färdigheter. Exempelvis om språk, körkort, utbildning mm. Pärmen kom nu till användning igen i våras.

- Det var enkelt att få människor att ställa upp. Ingen har tackat nej, utan alla vill ställa upp och hjälpa sina medmänniskor i en sådan här kris. I somras när många var bortresta fick vi hjälp av det lokala bandylaget som ställde upp några veckor. Dem har vi haft kontakt med sedan bränderna då de också ställde upp.

Kretsen planerar att fråga var och en vid avtackningen om de är intresserade av att stå till förfogande nästa gång det sker en kris, så får de tillfälle att uppdatera pärmen.

Alla vet vilka vi är nu!

Under perioden som insatsen pågått har Röda Korset i Ljusdal fått stor uppmärksamhet och synlighet. Flera artiklar har publicerats i media och senast i helgen i samband med krisberedskapsveckan då kretsen samverkade med räddningstjänsten och bland annat visade en krislåda med saker som är bra att ha hemma vid en kris.

- Alla vet vilka vi är! Vi behöver inte själva söka upp människor för våra uppdrag längre. De kommer till oss. Även yngre personer som tidigare inte vände sig till oss i första hand, vill nu vara med i olika aktiviteter som läxhjälp, språkcafé, second hand, väntjänst mm.

Faktaruta:

- Ett 70-tal kretsar har under året hjälpt till vid vaccineringscentren runt om i landet.

- Cirka 1400 frivilliga har engagerat sig.

- De flesta av insatserna är nu avslutade då vaccineringscentren har stängts.

 

 

 

Kommentera artikeln

För att kommentera och läsa andras kommentarer behöver du vara inloggad med ditt rödakorskonto. Logga in genom att klicka på figuren högst upp till höger. Vi använder kommentarstjänsten Commento. Innan du loggar in första gången behöver du aktivera ditt rödakorskonto.

Har du en fråga, kontakta Infoservice.

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!