Delta i seminarium om ny rapport gällande återvändande

På asylboendet Emtnäs utanför Nyköping bor familjen Faguria-Hossina som för ett år sedan flydde till fots från Iran.

Ny rapport om återvändande presenteras på seminarium den 24 november i Mariahuset och digitalt – Efter avslag på asylansökan – Upplevelser av att återvända.

Under 2019 och 2020 har Svenska Röda Korset intervjuat personer som fått avslag på sin asylansökan och återvänt till norra Irak, Albanien och Kosovo. Det är främst individer i familjer med barn som intervjuats som sina upplevelser av återvändande. Syftet med rapporten är att synliggöra röster från individer som sällan kommer till tals i dessa frågor och att påverka för ett mer humant, värdigt och hållbart återvändande.

Den Internationella rödakors- och rödahalvmånerörelsen arbetar för att alla migranters rättigheter ska respekteras i hela migrationsprocessen och detta gäller även vid en utvisning eller ett återvändande. Röda Korsets stöd i återvändandeprocessen sker alltid på uppdrag av individen. Vår uppgift är att ge korrekt information och psyko­socialt stöd samt att ge praktisk hjälp till den som efterfrågar detta.

Som ett led i att sprida rapporten arrangerar vi tillsammans med UNHCR och Rädda Barnen ett seminarium om återvändande som en varaktig lösning den 24 november.

Detta tillfälle fokuserar på förutsättningar för att skapa ett återvändande som är varaktigt för individen på längre sikt utifrån UNHCR:s globala ramverk om varaktiga lösningar, Rädda Barnens verktyg för ett mer barnanpassat återvändande och Svenska Röda Korsets nya rapport: Efter avslag: Upplevelser av att återvända.  

Här hittar du mer information om seminariet och kan göra din anmälan

Du vet väl att vi ger stöd till personer som står inför en eventuellt utvisning eller återvändande? Vi finns tillgängliga via migrationsrådgivningen samt via returnsupport@redcross.se

Rapporten och seminariet finansieras via projektet AMIRA (Assisting Migrants in Return and Asylum) och EU:s Asyl-, Migrations- och Integrationsfond.

Läs hela rapporten här

 

Kommentera artikeln

För att kommentera och läsa andras kommentarer behöver du vara inloggad med ditt rödakorskonto. Logga in genom att klicka på figuren högst upp till höger. Vi använder kommentarstjänsten Commento. Innan du loggar in första gången behöver du aktivera ditt rödakorskonto.

Har du en fråga, kontakta Infoservice.

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!