Att vara rödakorsare i valrörelsen

Värvare på stan 2020

Här är våra viktigaste frågor under valåret 2022

Röda Korset är som alltid opartiska och neutrala, och enligt vår viktigaste grundprincip humanitet vill vi stärka människor i utsatthet och lyfta fram hur de drabbas av globala kriser, såväl i Sverige som i världen. Våra tre viktigaste frågor under valåret 2022 är:

Lokal krisberedskap

De senaste åren har vi hanterat terrorattentat, pandemin, mottagande av ett stort antal flyktingar och andra oväntade händelser. De humanitära konsekvenserna av klimatförändringarna blir alltmer påtagliga även i Sverige, och märks i form av fler extrema, lokala väderhändelser som skogsbränder, värmeböljor, översvämningar och vattenbrist. Den säkerhetspolitiska situationen är mer instabil än för några år sedan och kan leda till oro. Nästa kris är ännu okänd, men vi vet att den kommer. I alla dessa situationer behöver vi anpassa våra krisinsatser efter att människor som lever i utsatta livssituationer till vardags drabbas hårdare i kris.

Hälsoklyftor

Folkhälsan blir allt bättre i Sverige, utom i vissa grupper som halkar efter och riskerar att få det sämre. Röda Korset stöttar människor att förbättra sin psykiska hälsa, och uppmärksammar socioekonomiska konsekvenser i Sverige av globala kriser som pandemin och kriget i Ukraina, som innebär arbetslöshet, ökad utsatthet och höjda priser på allt från livsmedel till el och bränsle. Vi arbetar för att asylsökande, papperslösa och migranter ska få sina grundläggande humanitära behov tillgodosedda – annars riskerar de ännu större utsatthet. Vi arbetar långsiktigt i socioekonomiskt utsatta områden för att stärka den lokala kraften.

Globala kriser

Fler än någonsin drabbas av konflikter och klimatförändringarnas effekter, och de som drabbas värst är de mest utsatta. Osäker tillgång till mat och väpnade konflikter gör att människor drivs på flykt från sina hem. Det internationella samarbetet måste vara kraftfullt där behoven är som störst. Röda Korset arbetar för att Sverige ska ge ett starkt stöd till de som drabbas av hunger, konflikter och flyr från sina hem, oavsett var i världen de befinner sig.

I en valrörelse är både media och politiker ofta mer aktiva och uppsökande, och det är lätt att hamna i oväntade situationer som frivillig eller anställd i Röda Korset. Behöver du stöd eller råd? Kontakta på våra pressekreterare på press@redcross.se eller 08-452 48 20 om du blir kontaktad av en journalist. LRU (lokal och regional utveckling) håller gärna i workshops kring påverkansarbete för kretsar som är intresserade.

 

Kommentera artikeln

För att kommentera och läsa andras kommentarer behöver du vara inloggad med ditt rödakorskonto. Logga in genom att klicka på figuren högst upp till höger. Vi använder kommentarstjänsten Commento. Innan du loggar in första gången behöver du aktivera ditt rödakorskonto.

Har du en fråga, kontakta Infoservice.

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!