På rednet.rodakorset.se använder vi kakor för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. 

Läsa mer om kakor

Att undersöka behoven – en viktig pusselbit för att bedriva verksamhet lokalt

Bild på broschyr om behovsundersökningar inom Röda Korset

Kretsstyrelsen har i uppgift att fortlöpande undersöka de lokala humanitära behoven enligt stadgarna. Att undersöka behoven ska ge en grund att utgå ifrån när kretsen sedan lägger en verksamhetsplan.

Södermalms rödakorskrets har nyligen gjort en behovsundersökning och Martina Hesselgren som är kretsordförande delar här med sig av sina erfarenheter. 

Styrelsen inledde processen med att inventera olika verksamheter och resurser. Flera verksamheter hade pausats under pandemin, andra hade drivits av eldsjälar som idag inte är kvar i kretsen vilket då har lett till att dessa aktiviteter blivit vilande. Det här gjorde att styrelsen började med att se över det interna arbetet för att få koll på resurserna i kretsen.

Nästa steg blev att titta på utsattheten i det geografiska området som kretsen verkar i, de identifierade en del behov som kretsen har kompetens att arbeta vidare med och andra som kräver ett visst samarbete med externa aktörer. För att få stöd i att prioritera tog kretsen hjälp av den strategiska inriktningen.

- Genom att utgå från strategiska inriktningen och de kliv som organisationen vill ta till 2023 blev det enklare för oss att prioritera, för behoven är oändliga och våra resurser är begränsade, säger Martina.

Martina menar att behovsundersökningen synliggjorde kretsens styrkor och utmaningar. Styrelsen fick syn på all den viktiga och relevanta verksamhet som kretsen driver, men också att det finns mycket som kretsen kan utveckla, framförallt det som handlar om att ta tillvara medlemmarnas engagemang. Kretsen har påbörjat ett arbete med att stärka dialogen med sina medlemmar.

Kretsen har fått stöd av enheten Lokal och regional utveckling (LRU) i arbetet med behovsundersökningen och HR-enheten har stöttat upp i den stora omorganisation som kretsen har arbetat med den senaste tiden.  

- Det har varit en lärorik process som gick ändå väldigt smidigt när vi väl tog tag i det, och stödmaterialet som vi använde för behovsundersökningen tillsammans med strategiska inriktningen underlättade våra vägval, avslutar Martina.

För dig som är i startgroparna att undersöka behoven lokalt finns det ett material som du kan använda dig av i det arbetet. Se sidan om Behovsundersökning på kunskapsbanken https://kunskapsbanken.rodakorset.se/hc/sv/articles/360002726357-Behovsunders%C3%B6kning

 

 

Kommentera artikeln

För att kommentera och läsa andras kommentarer behöver du vara inloggad med ditt rödakorskonto. Logga in genom att klicka på figuren högst upp till höger. Vi använder kommentarstjänsten Commento. Innan du loggar in första gången behöver du aktivera ditt rödakorskonto.

Har du en fråga, kontakta Infoservice.

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!