Återbruk och återvinning av textilier

Textilexport från Frihamnen

I våra 260 second hand-butiker tar vi varje år emot stora mängder textila gåvor. Inom Röda Korset jobbar vi alltid så högt upp på avfallstrappan som möjligt.

Uppskattningsvis 35% av de textilier vi får in säljs i den butik som gåvan lämnats in. Siffror från Svensk Handel visar att 3 av 10 i Sverige handlar second hand idag. Vi svenskar handlar dock inte lika mycket second hand som vi skänker mer än vad vi köper och därför får vi ett stort överskott i butikerna. En del gåvor kommer aldrig ut i butik då de är för slitna eller har dålig lukt. Det som inte kan säljas i en butik men ändå har bra kvalitet hittar förhoppningsvis sin köpare någon annanstans och vi har idag flera kretsar som delar kläder och andra gåvor med varandra.

Vad händer sedan?

När vi försökt sälja i butik eller återbrukat genom re-make säljer vi textilierna till återbruk eller återvinning utanför Sverige. Våra anställda och volontärer runt om i Sverige gör ett fantastiskt arbete när de sorterar och transporterar textilier för export enligt de riktlinjer vi har.

Eftersom 80% av textiliers miljöpåverkan uppstår under produktionen är det viktigt att kläder används om och om igen, och ersätter ny konsumtion. Under 2023 exporterade vi 935 ton som återbrukas eller materialåtervinns till exempelvis trasor eller isoleringsmaterial. Det är lägre än år 2022 då vi exporterade 1 000 ton. Om exporten minskar för att vi säljer mer i Sverige eller om inlämningen minskar vet vi inte men det är viktigt att följa upp lokalt så att ni i butikerna inte går miste om fina textila gåvor när konkurrensen textiler ökar.  

Här finns mer att läsa om vår textilåtervinning

 

Vill ni komma i gång med att dela varor med andra eller återvinna textil i er butik?

Läs mer kring Gåvor och sortering second hand i Kunskapsbanken eller kontakta depa@redcross.se för ytterligare information.

Kommentera artikeln

För att kommentera och läsa andras kommentarer behöver du vara inloggad med ditt rödakorskonto. Logga in genom att klicka på figuren högst upp till höger. Vi använder kommentarstjänsten Commento. Innan du loggar in första gången behöver du aktivera ditt rödakorskonto.

Har du en fråga, kontakta Infoservice.

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!