Föreningsbutiken stängd torsdagen den 15 maj

Detta på grund av uppdatering av bland annat priser. Vi ber er att planera era beställningar till en annan dag.

Röda Korset i Skellefteå

Året i siffror: Stora framsteg och utmaningar 2024

Året i siffror: Stora framsteg och utmaningar 2024

Vi ställdes 2024 inför allt svårare samhällsutmaningar och humanitära konsekvenser av krig, katastrofer och klimatförändringar. Samtidigt har vi mycket att gemensamt vara stolta över, som en del av världens största humanitära rörelse.

Tack alla kretsar som rapporterat om lokal verksamhet 2024!  

Svaren hjälper oss att tillsammans berätta om skillnaden vi gör i samhället. De hjälper oss också att bättre förstå hur vi kan ta kliv framåt. Verksamhetsrapporteringen kretsar bidrar med är en viktig del i hur vi följer upp våra gemensamma mål - inte minst kopplat till den strategiska inriktningen som sträcker sig fram till 2030. 

Tillsammans bidrar vi till vår vision om ett medmänskligt Sverige i en hållbar värld. 

På bilden ser vi rödakorsarna Margareta Karlsson och Zara Khavari som hjälper till att servera soppa under "Öppen lunch" i Skellefteå. Foto av Patrick Degerman.

95% av kretsar rapporterade förra året  

Hela 95% har svarat på frågor i verksamhetsrapporteringen någon gång under året. Det hjälper oss att se våra gemensamma framsteg kopplat till verksamhetsmålen. 

  1. Vi ser ett ökat intresse bland frivilliga av krisberedskap och vår roll i väpnad konflikt. Många kretsar har stått redo att agera i kris och fler än hälften av alla kretsar har också en uppdaterad krisberedskapsplan. Samtidigt behöver vi se över hur vi oftare kan vara på plats i kris. Vi behöver stärka vår lokala närvaro 2025 och framåt. 
  2. Allt fler människor i Sverige får inte sina grundläggande behov tillgodosedda. Många kretsar möter de växande behoven av mat, kläder och tak över huvudet. Men också genom verksamheter för att erbjuda fler hälsofrämjande aktiviteter och för att stärka arbetet i socioekonomiskt eftersatta områden.
  3. Våra frivilliga bidrar på värdefulla sätt med besöksgrupper som stöttar människor på förvar och i häkten.  

1. En stark position inom kris och katastrof 

Hemma i Sverige såg vi en fortsatt allvarlig säkerhetssituation 2024, med ökad risk för desinformation i samhället. Vår röst och vår roll inom Sveriges krisberedskap och totalförsvar fortsatte vara stark.  

  • Tillsammans genomförde kretsar 30 krisinsatser under 2024 – de flesta var trygghetsskapande insatser efter sprängningar eller skjutningar. 
  • 62% av kretsarna har uppdaterade krisberedskapsplaner och 70 kretsar har övat krisberedskap. Vi behöver också stärka vår nationella pool av frivilliga, som kan agera i olika delar av landet. 
  • Under året gav vi finansiellt stöd till internationella insatser och bidrog med delegater. Bland annat gick stödet till kriser i Sudan och Demokratiska Republiken Kongo. 

2. Verksamheter inom hälsa och vård

Det svåra läget i omvärlden gör att människor behöver mer stöd för sin fysiska och psykiska hälsa.  I Sverige har människor i ekonomisk utsatthet fått en allt tuffare situation, som vi mött runt om i landet. 

  • Våra kretsar har fler lokala verksamheter inom hälsa och vård. Vi har ett starkt lokalt arbete med våra hälsofrämjande verksamheter. Till exempel rödakorsvärdar i sjukvården som det finns ett stort behov av. Vi jobbar med social hållbarhet i 16 områden, och många kretsar jobbar med grundläggande behov runt om i landet.  
  • Våra fem Röda Korsets hus tog emot fler besökare jämfört med året innan, för stöd med mat, kläder och tak över huvudet. Ännu fler Röda Korsets hus behövs, men då krävs mer finansiering. 
  • Våra behandlingscenter för krigsskadade och torterade (RKC) tog emot 1 219 patienter under året. 16 av de patienterna fick intensivbehandling. 
  • Vårt arbete med psykisk hälsa har förbättrats, både i Sverige och internationellt. 

3. Folkrätt och skydd efter ny migrationspolitik

Den svenska migrationspolitiken genomgår en stor omställning. EU har antagit en ny asyl- och migrationspakt. Det leder till nya behov, frågor och utmaningar.  

  • Under 2024 gav vi rådgivning i fler asylärenden jämfört med tidigare år. Migrationsrådgivningen gav flera positiva besked för människor som sökt efter saknade anhöriga. Samtidigt har det blivit allt svårare att ge svar i efterforskningsärenden. Runt 40% av kretsar träffar personer som de hänvisar till migrationsrådgivningen. 
  • Nu finns en ny global migrationsstrategi för hela rörelsen, som Svenska Röda Korset drivit på för.  
  • Våra besöksgrupper på häkte och anstalt hade runt 6 500 samtal med intagna. Det var över målet. Allt fler samtal var med häktade barn. Vissa besök fick ställas in på grund av överbelagda häkten. Vi behöver se över hur vi kan ha besöksgrupper på alla 6 förvar i Sverige. 
  • 70 kretsar har genomfört särskilda insatser för människor med skyddsbehov från Ukraina. 

4. Vi hjälper fler genom insamling och stärkt kapacitet

I 309 kretsar bidrar runt 23 000 frivilliga till ett medmänskligt Sverige i en hållbar värld. Framåt ska vi tillsammans stärka den lokala kapaciteten ytterligare.  

  • För 2024 överträffade intäkterna från insamling våra mål. Framför allt var det tack vare medel från företag och stora givare, samt testamenten. Intäkterna från månadsgivare var stabila men ökade inte. 
  • 56 kretsar har lokala företagssamarbeten. 
  • Under 2024 fick vi in fler nya frivilliga via vårt rekryteringsverktyg ReachMee. Nya medlemmar blev också fler, men vi tappar fortfarande i det totala medlemsantalet. 
  • Tillsammans gör vi framsteg för att stärka den lokala kapacitet. Vi behöver samtidigt förbättra människors uppfattning om vårt varumärke.

Antal frivilliga och deltagartillfällen

Så räknar vi:

Vi gör en uppräkning av antalet frivilliga baserat på vad kretsar har rapporterat under året. Anledningen är att inte alla kretsar har rapporterat in.

  • För 2024 har våra kretsar totalt rapporterat in 18 493 frivilliga och förtroendevalda.
  • Det uppräknade antalet landar på 22 692. Uträkningen görs genom att summera det inrapporterade antalet med en uppskattning av antalet frivilliga från de kretsar som inte har rapporterat.  

Räkneexempel: Säg att kretsar har rapporterat i medeltal 25 frivilliga per krets, och 10 kretsar inte har rapporterat. Då lägger vi till 250 frivilliga till den totala summan. (25*10 = 250).

  • Vi gör en liknande uppräkning för antalet deltagartillfällen. Kretsar har rapporterat 223 290 deltagartillfällen 2024. Det uppräknade antalet är därmed 273 993 deltagartillfällen 2024. 

Tillsammans möter vi samhällsutmaningar 

Förra året var ett tufft år på många sätt. Krig och konflikter intensifierades i världen, med miljontals människor på flykt. Klimatförändringarna ledde till naturkatastrofer, matosäkerhet och ökad utsatthet.  

I Sverige såg vi fortsatta konsekvenser av den ekonomiska utsattheten. Vi såg också en växande oro i samhället efter trenden av våldsdåd, såväl som nya lagar kring migration och socialförsäkringar. 

Tillsammans bidrar vi till världens största humanitära rörelse. Tack för att du är med och gör skillnad. Och tack till alla kretsar som använder Redy för att rapportera kring verksamheter. Nu ser vi fram emot att gemensamt fortsätta bidra till mer medmänsklighet under 2025.