Arbetet Global får Röda Korsets journalistpris

Ivar Andersen, vinnare av Röda Korsets Journalistpris 2023.

Nu belönas Reportern Ivar Andersen och fotografen Mobeen Ansari med Röda Korsets Journalistpris.

Inför fotbolls-VM i Qatar så bestämde sig "Arbetet Global" att rikta sin uppmärksamhet mot huvudstaden Sialkot där fotbollstillverkningen sker.

Här mötte reportern Ivar Andersen och fotografen Mobeen Ansari män och kvinnor som tillverkade VM-fotbollar som de själva aldrig skulle ha råd att köpa. Leverantören Adidas däremot har tjänat miljarder på tillverkningen.

Juryns motivering

Fotbollar sys från insidan och i Ivar Andersen och Mobeen Ansaris reportage får vi följa med till just insidan av fabriken, som tillverkar det som allt snurrar kring i ett fotbolls-VM: bollen. Ett välvalt ämne under VM i Qatar, lågmält och effektivt får läsaren nya inblickar i spelet bakom världens största sport. I bild och text möter vi arbetare som visserligen har lagstadgad minimilön, men som trots 72-timmars veckor inte har råd att köpa en boll. Reportaget lämnar en med frågan: Vem är det egentligen som betalar priset för fotbollen?

Läs hela artikeln på arbetet.se

*Vinnaren har utsetts av en jury som leds av Svenska Röda Korsets ordförande Anna Hägg-Sjöquist. 

Jurymedlemmar: Arash Mokhtari, reporter på tidningarna Vision och Chefen i fokus, Clara Henry, medieprofil, Gunnar Bolin, författare och kulturjournalist Sveriges Radio P1, Maja Aase, journalist och kommunikationsstrateg på Union to Union samt Spanare i Sveriges Radio P1, Kerstin Gustafsson Figueroa, chefredaktör på Nyhetsbyrån Järva och Paul Hansen, författare och fotograf Dagens Nyheter. 

Resestipendium på 30 000

Priset är ett resestipendium på 30 000 kronor.

Kommentera artikeln

För att kommentera och läsa andras kommentarer behöver du vara inloggad med ditt rödakorskonto. Logga in genom att klicka på figuren högst upp till höger. Vi använder kommentarstjänsten Commento. Innan du loggar in första gången behöver du aktivera ditt rödakorskonto.

Har du en fråga, kontakta Infoservice.

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!