Är er lokala krisberedskapsplan redo för sommaren?

Skogsbrand 2018, i Ljusdal.

Beroende på var i landet du befinner dig så är sommaren mer eller mindre nära nu och då är det ju hög tid att se över så att kretsens krisberedskap är under kontroll. Har ni några ”somriga riskfaktorer” i er kommun? Finns det risk för skogs- eller gräsbränder? Torka? Eller tillhör kretsen en kommun med hög turisttillströmning?

Om din krets redan har en krisberedskapsplan

Kontrollera så att alla kontaktuppgifter stämmer samt se över innehållet så att det fortfarande är relevant. Behöver kretsens frivilliga några vidareutbildningar kanske? Då kan ni passa på att planera in höstens utbildningar, tex Att leda en krisinsats, i schemat. Håll utkik i kalendariet där fler utbildningar läggs upp löpande.  

Om din krets inte har någon krisberedskapsplan

Ingen fara, än finns det tid innan semestrarna drar igång. Ett bra steg för att komma igång är att ta vägledning i handbok Lokal krisberedskap. Ta därefter hjälp av mallen för lokal krisberedskapsplan och checklistan som återfinns i på sida 20 i handboken, för att med säkerhet få med det mest väsentliga en plan bör innehålla. Behöver ni hjälp att komma igång, eller har ni en påbörjad plan men behöver stöd i att slutföra den? Kontakta antingen din lokala verksamhetsutvecklare på enhet Lokal och regional utveckling eller mejla Infoservice så hjälper de dig att få kontakt med rätt person.

Skicka in er krisberedskapsplan när den är klar

Glöm inte bort att skicka in er krisberedskapsplan till Infoservice när den är klar/uppdaterad. Detta för att säkerställa att Tjänsteperson i beredskap (TiB), krisledningsstaben och övriga berörda internt får tillgång till planen, för att vid behov kunna kontakta utvalda kontaktpersoner och få överblick över kretsens förutsättningar att agera.  

 

 

Kommentera artikeln

För att kommentera och läsa andras kommentarer behöver du vara inloggad med ditt rödakorskonto. Logga in genom att klicka på figuren högst upp till höger. Vi använder kommentarstjänsten Commento. Innan du loggar in första gången behöver du aktivera ditt rödakorskonto.

Har du en fråga, kontakta Infoservice.

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!