På rednet.rodakorset.se använder vi kakor för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. 

Läsa mer om kakor

Ansök om lastcykel och läsplattor till kretsen

Cykeltur för äldre i Uppsala

Genom ett statsbidrag från Socialstyrelsen finns nu möjlighet att utveckla besöks- och kontaktverksamhet för äldre.

Under 2020 har Svenska Röda Korset fått statsbidrag från Socialstyrelsen för att motverka ofrivillig ensamhet hos äldre. Pandemin har slagit hårt mot många delar av samhället men en grupp som är extra utsatt är äldre. Många äldre är väldigt socialt isolerade och behöver få hjälp med att få mat- och mediciner hemlevererade. I det här arbetet har rödakorskretsarna mobiliserat på ett helt fantastiskt sätt!

Samtidigt behöver vi fortsätta utveckla stödet till ofrivilligt ensamma äldre runt om i landet. Därför känns det spännande och viktigt att berätta om möjligheten att ansöka om att få en lastcykel eller läsplattor för kretsar som vill utveckla sin besöks- och kontaktverksamhet för äldre.

Cykling utan ålder med eldriven lastcykel

I den här verksamheten erbjuds äldre personer cykelturer i specialbyggda trehjuliga eldrivna lastcyklar. Oftast görs detta i samarbeten med äldreboenden. Det kan exempelvis handla om att komma ut till stadens parker, uppleva vårens grönska, höra fåglarnas kvitter, åka förbi ungdomens kvarter, stanna till vid ett kafé eller bara få känna vinden i håret. Inom ramen för verksamheten samarbetar vi med organisationen Cykling utan ålder.

Tjänstepersonsorganisationen har köpt in fem eldrivna lastcyklar som kommer gå till fem kretsar som vill starta verksamheten.

Digitala hembesök och Läsplatteskola

Under pandemin har många äldre fått utveckla sin digitala förmåga. Samtidigt är den digitala kunskapen lägre hos många äldre och många saknar digitala verktyg som skulle kunna bidra till att minska den sociala isoleringen. Tjänstepersonsorganisationen har köpt in 30 läsplattor som kommer fördelas till 4-6 kretsar som vill göra digitala hembesök hos äldre eller driva läsplatteskola för äldre.

Hur går ansökan till?

Sista dag för ansökan är den 9 december. På Kunskapsbanken finns det mer information om verksamheten och hur ansökan går till. Den 2 december arrangeras en digital informationsträff om att utveckla besöks- och kontaktverksamheten för äldre. Du hittar mer information i kalendariet.

Välkommen med er ansökan!

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!