På rednet.rodakorset.se använder vi kakor för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. 

Läsa mer om kakor

I coronatider stöttar Angela på distans

Angela Eriksson i uppdraget som rödakorsvärd fotograferad för en artikel i Götebors-Posten i somras.

I vanliga fall är Angela Eriksson rödakorsvärd och frivilligledare för två grupper med rödakorsvärdar på sjukhus i Göteborg. Idag sitter hon isolerad hemma men har lyckats fortsätta med sitt engagemang.

Det var den 12:e mars när Angela var på väg till sitt pass på akuten på Sahlgrenska som hon blev uppringd av kontaktpersonen på sjukhuset som sa att hon inte fick komma. Rödakorsvärdarna som vanligtvis stöttar patienter och anhöriga på Östra och Sahlgrenska universitetssjukhuset hade, liksom alla besökare, blivit förbjudna att komma in på sjukhusen. Angela och de andra rödakorsvärdarna fick istället vända hem.

Omställningen 

Några veckor senare monterade Röda Korset upp ett tält som IKEA hade skänkt utanför Östra sjukhuset. Rödakorsvärdarna som i vanliga fall finns där är alla över 70 år gamla och tillhör riskgruppen för coronaviruset. Därför kunde de inte bemanna tältet. En ny grupp frivilliga rekryterades bland de många intresseanmälningar som kommit in under coronakrisen. Angela, som också är över 70 år, fick förfrågan om att vara frivilligledare på distans.

-Det känns jättebra! Jag ringer och stämmer av med de frivilliga två gånger om dagen och de får ställa frågor till mig, berättar Angela.

Under isoleringen har arbetssätten också varit tvungna att ändras -nu deltar Angela på möten med kretsen via det digitala mötesverktyget Zoom. Angela som inte bor allt för långt från sjukhuset har även fått se tältet, naturligtvis har även det skett på distans. Hon är glad för att så många vill ställa upp i krisen och att Röda Korsets arbete blir synligt för fler.

-De är ett trettiotal nya frivilliga som bemannar tältet och många av dem är permitterade från sina vanliga jobb. När de nu engagerar sig hos oss får de också ett nytt perspektiv med sig när livet återgår till det normala.

Angelas tips till andra rödakorsare som är isolerade:

  • Håll kontakten med frivilliggruppen
  • Håll kontakten med kontaktpersonen på det ställe där verksamheten normalt bedrivs
  • Passa på att rensa bland papper och pärmar
  • Var ute i friska luften
  • Håll hjärnan igång: läs böcker, lös korsord och håll kontakt med andra via telefon eller dator
  • Fortsätt vara engagerad, det går även på distans!

Bild: Angela Eriksson i uppdraget som rödakorsvärd fotograferad för en artikel i Göteborgs-Posten i somras.
Foto: Kjell Flodin

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!