Allt fler kretsar jobbar aktivt med att sprida livräddande kunskaper. Se hur du sprider första hjälpen-kunskap.
Först ut är Ludvika rödakorskrets som erbjuder öppna första hjälpen-kurser för allmänheten. Margareta Adolfsson som är ansvarig för verksamheten berättar.
Hur började ni jobba med öppna första hjälpen-kurser?
– Efter pandemin fick kretsen nya lokaler och möjlighet att ha kurser på vår mötesplats. Vi gick igenom listan över frivilliga och såg att flera saknade en obligatorisk första hjälpen-kurs. Vi har en hjärtstartare i lokalen som det är viktigt att alla vågar använda. Vi ordnade två kurser där vi fyllde platser som var över med personer ur allmänheten.
Efter det spred det sig intresset utanför kretsen. Margareta kontaktade föreningar i Ludvika, exempelvis PRO, SPF och folkdansgillet. Fotbollsklubbarna såg behovet och spred information till både tränare och föräldrar.
– Vi har nu hållit några kurser per år för både frivilliga och allmänhet. När jag sen kom på att det går att ordna barnkurser pratade jag med familjecentralen och kyrkans barnverksamheter. Det kom många föräldrar på de kurserna!
Vad ansvarar kretsen för inför och under kurserna?
– Vi har kurser på kvällar och helger eftersom vi har andra aktiviteter på dagtid. När vi bokar kurser ser vi till att lokalen är ledig och sprider information. Vi har hängt upp affischer och informerat tillsammans med krisberedskapsgruppen på lokala evenemang, men det som fungerar allra bäst är direktkontakt med ledare i föreningar. Jag kan logga in och se vilka som har anmält sig och se till att frivilliga som behöver också anmäler sig.
Det kostar ingenting (utom eventuell fika) för kretsen att ordna en kurs:
- Kretsen ordnar lokal och sprider information i sitt område.
- Anmälningar sker via ett digitalt formulär.
- En utbildare kommer till kretsen och tar med sig all utrustning.
- En ansvarig från kretsen måste vara på plats.
– Under själva kursen är jag där hela tiden och finns till hands i lokalen och ser till att allt är iordningställt. Jag tar emot utbildaren, välkomnar deltagarna och ser till att de bjuds på fika med goda mackor i pausen. I slutet av kursen får jag tillfälle att informera om kretsens verksamheter, säger Margareta.
Vad säger deltagarna?
– De är överförtjusta! De tycker att det är så otroligt trevligt och lärorikt och att utbildarna är fantastiska. Deltagarna har roligt och tycker att de lär sig väldigt mycket viktigt. Ibland kommer de in efteråt i butiken och tackar!
Finns det något du vill säga till andra kretsar som funderar på att ordna öppna kurser?
– Det här är absolut ett bra sätt för kretsen att ha en kontakt med allmänheten och föreningar! Det är viktigt att vi visar att vi är öppna och har något att erbjuda. Det blir ju en typ av marknadsföring av Röda Korset.
Hur upplever du ditt frivilligengagemang?
– Det känns väldigt meningsfullt. Det tar lite tid i förarbetet med att kontakta föreningar, men det är roligt och vi får många kontakter. Jag får ibland hjälpa äldre personer som tycker att det är svårt med anmälningsformuläret. Det tror jag är viktigt, att ta hand om intresset.
– Vi tittar nu på vilka möjligheter och behov som finns hos oss i Ludvika. Vi har målgrupper som nog skulle behöva kurser på engelska och kanske på enkel svenska eller med tolk. Där ska vi fundera på att boka några kurser till våren och bjuda in de målgrupperna specifikt!
Vill er krets också komma igång med öppna kurser i första hjälpen?
Läs mer på Rednet och boka kurser i första hjälpen till kretsen i ett formulär.
Välkomna till en digital frågestund om öppna kurser i första hjälpen 7 november kl. 14.00-14.30. Anmäl dig här!