På rednet.rodakorset.se använder vi kakor för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. 

Läsa mer om kakor

Alla kan skriva en krisberedskapsplan

Torsten Åslund från Ludvika rödakorskrets berättar om kretsens arbete kring sin krisberedskapsplan.

Kretsar från Dalarna och Västmanland samlades i Säter för att prata om lokal krisberedskap och olika möjligheter till samverkan.

Totalt var tolv förtroendevalda från sex kretsar på plats i Säter tillsammans med två regionrådsrepresentanter och två tjänstepersoner från Enheten Lokal och Regional utveckling. Under nätverksträffen diskuterades bland annat Röda Korset roll som krisberedskapsorganisation, vad en kris egentligen är, vad kretsar lokalt kan bidra med under en kris, vilket stöd kretsar kan få från tjänsteorganisationen och varför det är viktigt att kretsarna tar fram en lokal krisberedskapsplan. Huvudbudskapet under nätverksträffen var att alla kretsar kan göra en plan utifrån ett nuläge och sin egen kapacitet och att det går att växa in i rollen.  

På plats i Säter var bland annat Torsten Åslund och Birgitta Lindqvist från Ludvika rödakorskrets som delade med sig av hur kretsen arbetat fram en lokal krisberedskapsplan och byggt upp kretsens kapacitet att agera i händelse av en kris. De visade också en film om en lokal insats där kretsens krisberedskapsgrupp, tillsammans med andra lokala aktörer, levererat livsmedel och nödvändiga varor till riskgrupper under Coronapandemin.

Under nätverksträffen genomfördes också en scenarioövning baserat på mottagande av flyktingar från Ukraina. Under övningen fick kretsarna diskutera hur de skulle kunna agera före, under och efter en kris samt reflektera över vad som är viktigt att tänka på under krisens olika faser. Att genomföra övningar är en viktig del av Röda Korsets krisberedskap och är ett sätt för oss att lära oss och en chans att upptäcka saker vi inte tänkt på tidigare.

Eftermiddagen avslutades med att diskutera hur kretsarna nu kan gå vidare för att påbörja arbetet med att själva ta fram en lokal krisberedskapsplan. Utöver att gå igenom vad som konkret ska vara med i en plan pratades det om olika utbildningar Röda Korset erbjuder frivilliga och vikten av att se planen som ett levande dokument som kan förändras och succesivt byggas på.

 

 

 

Kommentera artikeln

För att kommentera och läsa andras kommentarer behöver du vara inloggad med ditt rödakorskonto. Logga in genom att klicka på figuren högst upp till höger. Vi använder kommentarstjänsten Commento. Innan du loggar in första gången behöver du aktivera ditt rödakorskonto.

Har du en fråga, kontakta Infoservice.

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!