På rednet.rodakorset.se använder vi kakor för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. 

Läsa mer om kakor

Alexandra Sundbergs insatser gav en Sverigemiddag hos Kungaparet

Alexandra Sundberg på väg till middag på slottet.

— Det var otroligt hedrande att få vara med på Sverigemiddagen, berättar verksamhetschef Alexandra Sundberg från Skellefteås rödakorskrets. Den 29 april blev hon med många andra inbjuden till middag på Kungliga Slottet för sina betydande insatser under pandemin.

 

Här berättar Alexandra Sundberg mer om middagen:

Det landade ett kuvert av ovanligt fin kvalitet i min postlåda en dag i mars. Inget mindre än en inbjudan från ”Deras Majestäter” till Sverigemiddag på Stockholms slott. Det som först kändes som ett skämt visade sig vara på största allvar. Nämligen kungafamiljens tack till ett antal personer över hela landet som gjort särskilda insatser lokalt, regionalt och nationellt; detta år med fokus på insatser under Coronapandemin. Sammanlagt cirka 180 gäster från alla Sveriges 21 län, nominerade av våra respektive Landshövdingar. Och bland dem jag, som jobbar som verksamhetschef på Röda Korset i Skellefteå.

Fredagskväll den 29 april stod vi utanför slottets portar, uppklädda till tänderna och ganska nervösa. Livréklädda vakter öppnade portarna med honnör och jag tror varenda en av oss kände sig som en hedersgäst när vi gick upp för slottstrapporna, ackompanjerade av en blåsinstrumentkvintett.

Vi slussades genom guldprydda salar, försågs med bordsplaceringskartor och champagne och hälsades välkomna av Kungen, Drottningen, Prins Carl Philip och Prinsessan Sofia. I balsalen Vita havet stod middagsborden uppdukade med magnifika blomsterarrangemang och kandelabrar.

Runt samma åttapersonersbord som jag satt även bland andra en intensivvårdssköterska, en lanthandlare och en förändringsledare. Tillsammans med hovets representant och Gotlands länslandshövding fanns det så många erfarenheter och berättelser att dela runt bordet kring våra olika insatser under pandemin. En trerättersmiddag räckte inte på långt när för att uttömma alla samtalsämnen.

Det var otroligt hedrande att få vara med på Sverigemiddagen och att få representera Röda Korsets arbete både lokalt i Skellefteå och allt som gjorts över hela landet. Jag önskar verkligen att varenda volontär som bidragit med så mycket tid och engagemang under hela pandemin hade kunnat få vara med där under de gnistrande kristallkronorna.

 

Sverigemiddag är en form av representationsmiddag som infördes med anledning av Kungens 40 år på tronen år 2013.

Inbjudna gäster till dagens Sverige­middag var representanter från kulturliv, näringsliv, hälso- och sjukvård, utbildning, idrott och föreningsliv från Sveriges 21 län, samt landets landshövdingar.

De cirka 180 gästerna togs emot och hälsades välkomna av Kungaparet och Prinsparet i Lovisa Ulrikas matsal i Bernadottevåningen på Kungl. Slottet.

Läs mer om middagen på slottet här

Ta del av hela gästlistan här

 

 

Kommentera artikeln

För att kommentera och läsa andras kommentarer behöver du vara inloggad med ditt rödakorskonto. Logga in genom att klicka på figuren högst upp till höger. Vi använder kommentarstjänsten Commento. Innan du loggar in första gången behöver du aktivera ditt rödakorskonto.

Har du en fråga, kontakta Infoservice.

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!