Aktuella nedslag i vårt arbete med den humanitära rätten

Kvinna utbildar soldater om krigets lagar.

Det är bråda dagar och mycket på gång på folkrättsområdet; här kommer ett axplock av vad våra folkrättsrådgivare arbetar med just nu.

Totalförsvaret och den humanitära rätten

När totalförsvaret byggs upp igen är det av stor vikt att hänsyn tas till de humanitärrättsliga regler som skulle gälla i händelse av krig i Sverige. Vi verkar för att kunskapen om den humanitära rätten ska bli bättre och för att öka förståelsen för dess relevans för totalförsvaret.

Ett hett tips är att följa vår lunchföreläsning på samma tema med Marika Ericson från Försvarshögskolan den 13 januari kl. 12.05-12.50! Länken för att delta hittar du i kalendariet. Sprid gärna inom era nätverk!

Tortyrbrottet

Det saknas tyvärr fortfarande ett särskilt tortyrbrott i svensk lagstiftning. Det arbetar vi folkrättsrådgivare för att Sverige ska ändra på, för att tortyröverlevare ska få det erkännande och den upprättelse de har rätt till. Vår generalsekreterare Martin Ärnlöv har nyligen skrivit en debattartikel om denna fråga som just nu är särskilt relevant med anledning av den granskning som Sverige precis genomgått inom ramen för Tortyrkommitténs arbete. Svenska Röda Korsets ståndpunkt har även klargjorts i den alternativrapport som vi under hösten sänt in till kommittén.

Kärnvapen

Svenska Röda Korset är fortsatt engagerat i kärnvapenfrågan, och även mer specifikt FN:s kärnvapenförbudskonvention, utifrån insikten om de humanitära konsekvenserna som bruk av kärnvapen skulle medföra och den resolution och aktionsplan som Delegatrådet antagit. Aktionsplanen föreslås att uppdateras under Delegatrådet som äger rum nästa år. För närvarande följer vi förberedelser inför två kommande stora statspartsmöten: Först ickespridningsavtalet översynskonferens som äger rum i januari, och därefter kärnvapenförbudskonventionen första statspartmöte som sker i mars.

Skyddet av miljön i väpnad konflikt

Miljön är som vi alla vet en av de just nu mest relevanta frågorna. Visste du att det finns regler i den humanitära rätten som skyddar miljön även under väpnade konflikter? Det finns det! Internationella Rödakorskommittén har nyligen gett ut riktlinjer som tydliggör hur dessa regler kan och ska skydda miljön i konfliktsituationer. Vi har också skrivit mer om skyddet för miljön i väpnad konflikt på vår hemsida.

Aktuellt om krigsförbrytelser

Kanske har du sett mycket om folkrättsbrott i nyheterna nu? Arbetet för att lagföra krigsförbrytelser är en viktig del av respekten för och tilliten till krigets lagar. Är du intresserad av att veta mer om möjliga konsekvenser av att en inte respekterar den humanitära rätten? Kolla i så fall in vår hemsida. Ett annat hett tips är vår intervju med Åklagarmyndigheten i Svenska Röda Korsets årsbok om humanitär rätt, där du får veta mer om hur åklagarna och polisen jobbar.

Vill du lära dig mer om eller friska upp minnet om den humanitära rätten? Gå gärna vår webbkurs i krigets lagar. Arbetar du med folkrättsinformation? Kontakta gärna folkratt@redcross.se för att gå med i vårt nätverk av folkrättsinformatörer.

 

Kommentera artikeln

För att kommentera och läsa andras kommentarer behöver du vara inloggad med ditt rödakorskonto. Logga in genom att klicka på figuren högst upp till höger. Vi använder kommentarstjänsten Commento. Innan du loggar in första gången behöver du aktivera ditt rödakorskonto.

Har du en fråga, kontakta Infoservice.

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!