Akut hungerskris på Afrikas horn

Somalia 2022

Afrikas horn upplever en av de allvarligaste torkorna under de senaste fyrtio åren. De värst drabbade områdena är stora delar av Somalia, Etiopien och nordöstra Kenya. Snabba humanitära insatser är avgörande för att rädda liv.

Boskap är en viktig försörjning på Afrikas horn som nu hotas av den ihållande torkan. Det är förlust av djur eftersom det råder brist på betesmark och vatten. Uppskattningsvis så har 1,5 miljoner boskap omkommit och cirka 650 000 djur dog under februari 2022. 

Livsmedelsförsörjningskrisen är en drastisk påminnelse om den bredare klimatkrisen. Under de senaste 10 åren har 85 procent av alla katastrofer orsakats av extrema väderhändelser som drabbat 1,4 miljarder människor.

Livsmedelspriserna eskalerar också på grund av stort beroende av veteimport från Ukraina och Ryssland.

Situationen i Etiopien, Somalia och Kenya är kritisk eftersom dessa länder står inför en fjärde torka i rad tillsammans med effekterna av COVID-19, gräshoppsinvasioner och konflikter.

— Vid min senaste resa mötte jag ett lidande ingen människa skall behöva utsättas för. Det är i mötet med människor som det obegripliga får ett ansikte. Människor som sällan har en röst, säger Helena Forslund, handläggare för Somalia.

Röda Korset och Röda Halvmånen har tagit itu med effekterna av livsmedelsosäkerheten på Afrikas horn i årtionden genom tvärvetenskapliga insatser och spelar nu en kritisk roll.

— För att kunna stödja arbetet i ”tysta” kriser och katastrofer är tillgång på egna icke öronmärkta medel såsom katastrofreserven oerhört viktig, tillägger Helena Forslund.

Svenska Röda Korset, med bidrag från Sida och katastrofreserven, har under senaste månaderna kunnat bistå systerföreningars arbete med katastrofstöd i de nämnda tre länderna.

Dock fortsätter hungersituationen att vara allvarlig, även i andra delar på kontinenten såsom i Niger, Angola med mera varför man följer situationen noggrant.

Se också artikeln om FN konferensen 2-3 juni där Kenyas Röda Kors deltar i sidoeventet ”Miljökriserna är humanitära kriser”.

Läs mer om Afrikas horn på rodakorset.se

Så stoppar vi hungersnöden

Akut hungerkris hotar

Kommentera artikeln

För att kommentera och läsa andras kommentarer behöver du vara inloggad med ditt rödakorskonto. Logga in genom att klicka på figuren högst upp till höger. Vi använder kommentarstjänsten Commento. Innan du loggar in första gången behöver du aktivera ditt rödakorskonto.

Har du en fråga, kontakta Infoservice.

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!